Färre förlossningskliniker medan befolkningen ökar

Vi får allt färre förlossningskliniker medan befolkningen ökar. En sammanställning över hur många BB:n som lagts ner i Sverige sedan 70-talet, visar att enheterna minskat betydligt under denna tid, samtidigt som befolkningen ökat med nästan 30 %.

Mer än hälften av landets alla förlossningsenheter som fanns i början av 1970-taket har lagts ner eller slagits samman, 95 BB:n har blivit 44. Senast i raden är BB i Karlskoga som lades ner 2019.

Säkrast att föda på centrala storsjukhus?

Ingela Lundgren, professor emeritus vid Göteborgs universitet och barnmorska, tycker att förlossningsvården är väldigt centraliserad i Sverige om man jämför med hur det ser ut i andra länder, och hon ser trenden med en kraftig minskning av antalet förlossningskliniker som negativ. Det betyder att vården inte är likvärdig idag, säger hon, eftersom de som bor på mindre orter får längre resväg. Forskning visar dessutom att säkerheten på mindre kliniker eller vid planerade hemförlossningar är lika god som på de stora enheterna för den som fött barn utan problem tidigare.

Idag är det så, att kvinnor som inte hinner fram till BB riskerar att föda i bilen. I Norrbotten finns bara två BB:n kvar efter att de övriga stängts det ena efter det andra sedan 70-talet, vilket medfört långa restider. Socialstyrelsens analys, där man just ansåg att små förlossningsenheter inte var tillräckligt säkra, var vad som officiellt ledde till stängningen. (Att det i själva verket handlar om kommunernas ekonomi och statens försök att snåla in på all vård och omsorg torde ju inte vara en långsökt tanke).

Barnmorskor vid löpande bandet

De allt större förlossningsenheterna skapar också stress och osäkerhet för både mödrar, barn och barnmorskor – barnmorskornas uppmärksammade protester i Göteborg och Stockholm handlar till stor del om arbetsmiljön, där det kan krävas att barnmorskor måste ta hand om upp till tre födande samtidigt. En ny doktorsavhandling  från Göteborgs universitet som presenteras i DN beskriver en fabriksliknande arbetssituation på svenska BB:n, där många barnmorskor jobbar deltid för att orka med pressen. På den största kliniken i Göteborg  föds ungefär 10 000 bebisar årligen – en ganska överväldigande siffra.

Vi kräver rättvis och säker vård för mödrar och barn, vi kräver att förlossningskliniker ska finnas där behoven finns och att barnmorskornas krav tillgodoses!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.