Biblioteken försvinner i nedskärningarnas Sverige

INRIKES En rapport från Kungliga Biblioteket ger en dyster bild av situationen för biblioteken i Sverige. Sedan 1995 har nämligen en tredjedel av alla folkbibliotek försvunnit.

Ett folkbibliotek är ett bibliotek dit allmänheten kan komma och kostnadsfritt låna böcker. Det vill säga, i stort sett våra offentliga och kommunala bibliotek. I mitten på 90-talet var deras antal något över 1 500 men den siffran hade till 2020 sjunkit till bara 1 080. Även andra biblioteksformer, såsom sjukhusbibliotek, har minskat.

Bokbussarnas omfattning har varit mer eller mindre konstant under samma period, men vissa regioner sticker ut. I storstäderna har antalet hållplatser minskat marginellt men Uppsala sticker ut i statistiken. Här har antalet hållplatser för bokbussarna halverats sedan 2015.

Nedskärningarna i välfärden drabbar människor på många olika sätt. I detta fall tas kulturen ifrån dem genom att biblioteken försvinner. Tendensen är att de centraliseras och mindre bibliotek försvinner, vilket gör kultur och framför allt litteratur mer svåråtkomligt.

Utvecklingen är tyvärr inte förvånande. När konkurrensen inom kapitalismen blir allt skarpare ökar kraven på profit för storföretagen. Det gör att mer och mer pengar kommer riktas om från olönsamma verksamheter till att tjäna företagen mer direkt. Kapitalismen är i sin kärna fientlig till kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.