Korallreven i större fara än väntat

KLIMAT Stigande vattentemperaturer har drabbat Karibiska korallrev hårdare än man trott, visar en ny studie som bland annat citeras av Supermiljöbloggen. Dessutom blir värmeböljorna allt vanligare i de sköra marina ekosystemen.

Sedan 1970-talet har cirka hälften av regionens rev dött. Vad som är ny kunskap är att vattentemperaturen ökat redan från 1871 – alltså från och med industrialismens barndom. Man upptäckte även att marina värmeböljor blivit vanligare och har varat längre under de senaste årtiondena. Nu drabbas regionen av nästan fem om året, vilket gör det svårt för reven att återhämta sig. Orsakerna är förstås växthusgasutsläpp, men också överfiske och föroreningar.

Korallreven drabbas inte bara i Karibien, även om studien fokuserat på dessa. Det är samma sak över hela världen, där sällsynta och vackra arter försvinner.  På ett mer praktiskt plan går också ett skydd mot erosion och stormar förlorat för en halv miljard människor. Och eftersom reven är ”fiskdagis” påverkas dessutom många människors försörjningsmöjligheter – en ond spiral i kombination med överfiske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.