Det stigande hatet mot ryssar i Sverige

DEBATT UKRAINA En otäck stämning växer i samhället, både i Sverige och i den övriga västvärlden. Det är ett hat mot en viss befolkningsgrupp. Men det är inte rasistiska grupper som står för det, utan det är politiker från socialdemokrater till liberaler som piskar upp den här hatstämningen. Deras retorik är densamma som när rasister rasar mot muslimer och andra minoritetsgrupper. Så vad är det för skillnad mellan socialdemokrater och liberaler jämfört med andra rasistiska grupper?

De som utsätts för hat från socialdemokrater och liberaler är av rysk nationalitet och exemplen kan bli ganska bisarra. Liberalerna och socialdemokraterna beter sig alltså på samma vis som de rasister som anser att polska och andra östeuropeiska arbetare inte hör hemma i det svenska samhället. I det senare fallet går retoriken ut på att arbetarna på grund av sin nationalitet är sämre än andra arbetare. I det förra fallet anses det vara de ryska medborgarnas fel att ryssarna har valt Putin till makten – detta trots att man ideligen påpekar att det inte existerar några fria val i Ryssland. Deras logik är besynnerlig.

Det kapitalistiska ekonomiska systemet behöver en syndabock för att kunna existera, och det oavsett om det är muslimer, judar, romer, svarta eller ryssar eller någon annan minoritetsgrupp som utpekas. Detta hände i 30-talets Nazityskland och det händer nu. De sociala medierna är värst på att peka ut den syndabocken. Allt för att inte sätta fingret på den verkliga syndaren – och det är kapitalistklassen.

Förtryck av den ryska minoriteten som resultat av imperialistiska motsättningar

Kriget i Ukraina är en motsättning mellan två imperialistiska block: Ryssland och NATO. Den ukrainska regimen – inte det ukrainska folket – och sannolikt även NATO förtryckte den ukrainska ryska minoriteten i östra Ukraina. Till sitt förfogande för detta hade de nazistiska trupper. Denna minoritet utsattes för olagliga gripanden, tortyr och mord – något som inte uppmärksammades av medierna i väst. Var det ett förbiseende? Nej, medierna hade kunnat uppmärksamma detta förtryck precis lika mycket som de uppmärksammar ryskt förtryck. Så vad är orsaken till att de under åtta år har negligerat situationen i Donbass och Luhansk? Var det för att förbereda folket i väst vid en eventuell – nu verklig – rysk invasion av Ukraina?

Nazister i ukrainsk och rysk tjänst

Borgarna i väst har begravt huvudet i sanden när det gäller att fördöma den ukrainska regimen för de nazistiska förbanden i dess armé, alternativt försöker de förminska det hela till en struntsak genom att påstå att Azovbataljonen numera är del av en folklig armé.

Den ukrainska regimen gav 1 december 2021, alltså enbart för några månader sedan och två månader FÖRE den ryska invasionen av Ukraina, en guldmedalj till en nazist och utnämnde honom till nationell hjälte. Förklaringen till varför nazisten belönades var att han hade blivit sårad i strid, men det nämns ingenstans var och i vilken strid nazisten sårades. 

Även i Ryssland uppträder ryska nazister helt öppet i rysk television.

Sanktionerna mot Ryssland

Väst har utsatt Ryssland för sanktioner och många länder har frusit ryska tillgångar. Ryska oligarker beklagar sig över att de inte kan längre kan vältra sig i den lyx som de tidigare så bekvämt hade tillgång till. Men det är inte bara de ryska oligarkerna som blir drabbade av västs ensidiga sanktioner. De som blir värst drabbade är de vanliga ryssarna, den ryska arbetarklassen och folket i Ryssland när EU inför exportrestriktioner på järn- och stålindustrin. 

Såhär säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren: ” Det är ytterligare ett steg för att sätta press på Putin. Det ska bli så dyrt som möjligt för ryssarna, så de förstår att det är en väldigt stor kostnad att fortsätta invasionen”.

Eftersom den ryska kapitalistklassen inte vill betala – trots alla sanktioner och beslagtagande av förmögenheter – så kommer det att bli den ryska arbetarklassen som får betala för det. De ryska kapitalisterna kommer inte att lida. Och inte bara det; de kommer att peka ut väst som den som är skyldig till att den ryska arbetarklassen får det sämre – inte den ryska kapitalistklassen. Allt medan de ryska borgarna kommer att leva nästan som förut.

Varför inga sanktioner mot USA och NATO?

När man nu genomför sanktioner mot Ryssland måste man fråga sig varför EU eller andra länder inte har genomfört ekonomiska sanktioner mot USA och NATO. De för krig med jämna mellanrum och borde ha sanktioner upp över öronen för dessa krig. Så varför har EU inte beslagtagit de US-amerikanska oligarkernas förmögenheter på grund av att USA bombade Somalia några timmar före Rysslands invasion av Ukraina? Nej, väst har accepterat USA:s förklaring om att de krigar mot terrorismen och islamska krigsherrar i Afrika eller i Mellanöstern.

Men väst kan inte acceptera att Ryssland använder sig av samma typ av förklaring och säger att de krigar mot nazistiska terrorgrupper i Ukraina. Varför? Jo, här spelar propagandan i väst in. Det väst gör ska ses om ädelt och rätt, men det som Ryssland gör är barbariskt och fel. Att några islamiska terrorister blir dödade – samtidigt som många civila blir dödade – gör inget. Det ses med respekt och ett krig för demokratiska värderingar. Men när några nazister i Ukraina blir dödade – samtidigt som många civila blir dödade – ska vi i väst se det som något fruktansvärt.

Krigens orsaker

Orsakerna till alla dessa krig – gårdagens, dagens och framtida krig  –  är INTE ett att man bekämpar några grupper med religiösa eller ideologiska förtecken. USA för inte krig mot islamiska terrorgrupper varken i Afrika eller i Mellanöstern eller på andra platser övriga världen. Och Ryssland för inte krig mot ukrainska nazitrupper i Ukraina.

Deras verkliga syften är helt och hållit imperialistiska. Inga av dessa länder offrar biljoner dollar på krig om de inte har något att vinna. Att ta ställning för något av de två imperialistiska blocken är att ta ställning för fascism och nazism.Vi ska ta ställning för folket i Ukraina (även minoriteter i Ukraina såsom ryssar, romer, etc) och folket i Ryssland. Folken blir kanonmat och kläms när kapitalistiska länder krigar mot varandra.

Sedan är det märkligt att väst gör samma sak som de tyska nazisterna på 30-talet gjorde när nazisterna beslagtog judarnas förmögenhet. De tyska nazisterna stal konst, diamanter och andra saker som ägdes av judarna, och detta delades sedan ut till de nazistiska partitopparna och officerarna. Bolsjevikerna beslagtog efter revolutionen förmögenheten som ägdes av deras egen nationella borgarklass och gjorde den samhällsägd.

Jag tror definitivt inte väst har samma intentioner som bolsjevikerna och gör den ryska borgar- och kapitalistklassens förmögenhet samhällsägd. Med största sannolikhet kommer de att frysa oligarkernas förmögenhet och ger den tillbaka när en liberal eller konservativ blir president i Ryssland – en som lyder liberalerna och de konservativa i väst när de ber om det.

Kerstin Stigsson

 

En tanke på “Det stigande hatet mot ryssar i Sverige

  1. Hej! Jag tror inte att väst kommer att lämna tillbaka ryska tillgångar. Redan idag diskuterar väst att ämna all det till Ukraina. Så det ska betala deras kostnader för krig. På samma sätt väst stal ryska tillgångar 1917. På grund av revolutionen vägrade Japan, USA, Storbritanien och Europa lämna guldreserver som tillhörde Ryska kejsardömet. Ryssland innan fösta värdskriget ägde de största guldreserv i hela Europa. Även andra ryska tillgångar och egendom stals av USA och Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.