Mediciner förorenar vårt vatten

KLIMAT Ett förslag har lagts fram från läkemedelsverket om hur man ska begränsa försäljning av miljöskadliga läkemedel. 

Tidigare har en rapport från Svenskt Vatten visat att de miljöfarliga läkemedelsresterna i vattnet är oroande höga. Bland annat diklofenak som är vanligt i  smärtstillande läkemedel är ett stort problem.

Anders Finnson på Svenskt Vatten säger att en tablett på 25 miligram räcker för att förorena 2 miljoner liter vatten. Om reningsverken ska klara av att fånga in ämnet måste de byggas ut, vilket kan kosta flera miljarder. Finnson menar att man helt borde förbjuda receptfri försäljning av läkemedel som innehåller diklofenak.

Läkemedelsverkets förslag är mindre drastiskt och går ut på att diklofenakhaltiga läkemedel inte får säljas utanför apotek. På apotek har personalen har nämligen möjlighet att ge rådgivning om mindre miljöskadliga alternativ till kunderna, vilket andra försäljningsställen enligt lag inte får göra. Föga förvånande protesterar daglivaruhandeln mot detta….

Läkemedlen hamnar i naturen  genom att de utsöndras ur kroppen via urin och avföring. De kemiskt stabila substanserna passerar sedan oförändrade  reningsverken som inte är byggda för att ta hand om dem, och följer med det utgående vattnet. De hamnar nu inte bara i vattnet, utan också i slam som sprids till jordbruksmark. Hur mycket som sprids till jorden och därifrån till grödorna som blir till föda för människor och djur är oklart. Det handlar naturligtvis om mer än diklofenak: antibiotika och svampdödande medel kan göra mikroorganismer resistenta, och hormonpreparat påverkar fiskars reproduktionsförmåga, och därmed sekundärt hela ekosystem.

Att profithungrigt sälja miljöskadliga läkemedel över disk är naturligtvis dåligt – men lika illa är att vården är överbelastad och att stressade läkare inte har tid för ordentlig rådgivning med sina patienter…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.