Statligt bolån ska hålla igång bostadsmarknaden

INRIKES I en utredning som ska presenteras på måndag kommer man att föreslå statliga bolån för förstagångsköpare, enligt Dagens Nyheter. Medan det presenteras som ett sätt att hjälpa unga förstagångsköpare, blir det i slutändan en hjälp till storbankerna.

Förslaget välkomnas av både Riksbyggen och HSB, som tidigare har velat sänka kontantinsatsen till fem procent av köpebeloppet. I nuläget är den på 15 procent. Det hade gjort att fler kunnat ta lån för att köpa bostäder, eftersom det egna sparandet hade spelat mindre roll. Samtidigt hade belåningsgraden ökat.

Ingen verkar dock fråga sig om det egentligen är rimligt med bostadspriser som är så höga att folk inte ens har råd att låna för att köpa dem. 

Vilka tjänar på förslaget?

Det är ingen slump att både Riksbyggen och HSB uttalar sig positivt. Även intresseorganisationen Byggföretagen gör detsamma. Ett förslag som detta kommer nämligen att ge ny luft till en bostadsmarknad som går mot tuffare tider. Det hade skapat fler köpare och bankerna hade därmed kunnat skaffa sig fler kunder.

När priserna ökar på allt från drivmedel och kollektivtrafik till råvaror och livsmedel blir det naturligt att mindre pengar är över till bostadsköp. Det blir helt enkelt svårare att spara ihop till en kontantinsats. Därför behövs mekanismer som kommer runt problemen, samtidigt som de upprätthåller systemet.

Det är allmänt känt att bankernas största inkomstkällor är just bolånen, genom vilka de håvar in miljard efter miljard varje år. Med ett förslag som det här fortsätter karusellen – bankerna, som också äger betydande andelar i de största byggföretagen, kan fortsätta höja sina vinster och belåningen kommer fortsätta öka.

Samtidigt låser också förslaget upp pengar hos vanliga människor, som de kan spendera på annat. De pengar som man annars hade behövt spara ihop och lägga på kontantinsatsen kan nu istället spenderas på annan konsumtion. 

När kapitalet höjer hyrorna…

Förslaget påminner mycket om Gunder Häggs klassiker Den ena handen vet vad den andra gör som tydligt visar relationen mellan staten och kapitalet. I sången sjunger de bland annat om hur staten höjer bostadsbidraget när kapitalet höjer hyrorna och det som händer nu är ingenting annat än en variant på detta.

När kapitalet behöver upprätthålla en monopoliserad marknad med artificiellt höga priser, där bostaden för länge sedan slutat vara en social rättighet och istället blivit en vara, då ställer staten upp. Staten smörjer maskineriet och genom sina startlån ser den till att det hela kan fortsätta.

Staten och kapitalet är inte motsatser, där statligt ägande eller statliga åtgärder utgör ett alternativ till marknaden. De båda lever i symbios. Staten är till för att tjäna kapitalet och underlätta för det. Eller som Gunder Hägg sjöng: Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt.

En tanke på “Statligt bolån ska hålla igång bostadsmarknaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.