Sverige runt med SKP – intervju med Erik Brindbergs från Karlstad

VAL 2022 ”Sverige runt med SKP” går vidare kors och tvärs genom landet. Nu stannar vi till i Karlstad, där Erik Brindbergs står som första och enda namn både på kommun- och regionvalslistan för Sveriges Kommunistiska Parti.

Riktpunkt börjar förstås intervjun med att be Erik berätta om sig själv och sin stad – både vad han tycker om med Karlstad och vad han skulle önska vore annorlunda:

E: Jag är relativt nyinflyttad till Karlstad där jag nu har studerat till samhällsanalytiker i två år. Tidigare har jag arbetat som vårdbiträde i Hjo kommun som timvikarie innan jag kom på att jag ville göra annat. Som samhällsintresserad ville jag förstå mig på hur ett samhälle faktiskt fungerade, och hur man faktiskt löser problemen som uppstår i världens samhällen. Därför blev valet att studera till samhällsanalytiker, där man studerar både samhällets strukturer och människors sociala beteenden.

Som stad är Karlstad en väldigt vacker plats med många fina parker och vattendrag. Bussarna gör det lätt att ta sig runt och man lär känna staden fort. För mig som är från en småstad har det känts bekvämt att kunna ta buss dit man vill i stället för att köra bil, samt att grönområdena runt älven påminner mycket om Hjoån som rinner genom staden här hemma. Däremot, som van gångare känns det stundvis osäkert, eftersom det på flera platser saknas övergångsställen, trottoarer eller både och. Genom utbildningen märker jag även att Karlstad har svårt att hålla kvar sina studenter efter utbildningen, vilket skapar brist på personal inom många sektorer.

RP:  Vad innebär det för dig att vara politiskt aktiv? Är det något du tycker är viktigt i din vardag? Vad säger dina arbets-/studiekamrater och din familj om ditt engagemang?

E: För mig är politik verktyget till social- och samhällsförändring. Att vara aktiv i politik är därför att arbeta för riktiga och permanenta lösningar på de problem vi stöter på idag. Som ungdom i den moderna världen så går det inte att missa alla de katastrofer och problem som ligger framför oss. Jag kan inte lägga locket på som många gör, utan jag vill reda ut och lösa problemen för en hållbar framtid. Därför är det politiska arbetet bland det allra viktigaste för mig.

När det kommer till mina närmare kretsar är det blandat. Alla är medvetna om de olika samhällsproblemen, patriarkatet och rasism exempelvis, som vi måste möta i vår vardag, och alla mina kursare är engagerade i att studera och ta fram förslag på ett bättre samhälle. Nästan alla är dock inramade av de liberala perspektiven som är påtvingade av utbildningen, att snacka om klass eller kapitalismens påverkan på alla samhällets hörn är något som lägligt trängs undan. Det är därför svårt att tala om marxism i sin helhet, mycket tar emot. Däremot har jag ett stort medhåll i det politiska arbetet både från vänner, familj och partner, vilket jag är evigt tacksam för!

Ensam på regionens och kommunens valsedel – men Erik är säker på sin sak

RP: Erik, du är ju ganska ny i SKP – men du måste vara rätt säker på din sak när du ställer upp för partiet på två valsedlar, och ensam dessutom. Det är tufft gjort och du får gärna berätta hur du kom fram till det beslutet!

E: När jag fick frågan om att ställa upp kändes det pirrigt i magen. Att arbeta politiskt var en sak, men att bli en sådan figur utåt för partiet var ett helt nytt steg. Men för att införa socialism krävs ett himla arbete, och man ska aldrig vara rädd för att prova nya saker. Så efter en diskussion med nära och kära så var beslutet att ställa upp ganska självklart för mig. Att beslutet var självklart har inte gjort saken mindre otäck däremot, och arbetet har bara skjutit i höjden. Ingen ställer upp för att det skulle vara enkelt, men det visste jag. Sedan att stå ensam på regionens och kommunens valsedel känns lite naket måste man säga, men det avskräcker inte så pass att jag vacklar i mitt beslut.  

 RP:  Du sätter SKP, ett revolutionärt kommunistiskt parti, på kartan för Karlstads invånare. Hur kommer du och dina kamrater i Karlstad att arbeta för att visa att partiet finns? Har du hunnit med att få någon som helst respons från invånarna?

E: SKU och SKP:s organiserade arbete i Karlstad är tyvärr inte så långvarigt, det är snart ett år tillbaka vi bildade SKU Karlstad. Men på den korta tiden har vi hunnit med flera aktiviteter; torgmöten, bokbord och demonstrationer både ensamma och ihop med andra vänsterorganisationer. Från att ha varit få har vi vuxit fort i både parti och ungdomsförbund. Samtalen de är självklart många, man lär sig mycket av de som bott i staden länge. Därför kommer vi att visa oss utåt inför valet. Ni kommer hitta oss på stadens torg och mötesplatser för samtal. Vi kommer även att göra turné i regionens olika kommuner för att visa att det finns ett kommunistiskt alternativ.

Kollektivtrafik och vård är två viktiga frågor

RP:  Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat när det handlar om Sverige i stort och när det handlar specifikt om Karlstad?

E: I Karlstad handlar det om infrastruktur. Staden är den centrala storstaden för regionen som binder samman den med resten av landet både med tåg och buss. Men förbindelserna till andra städer behöver bli lättare tillgängliga och gratis för användning. Om fler kunde ha nytta av kollektivtrafiken hade vi inte behövt lägga ner så kraftiga resurser på att bygga ut och serva vägarna på samma sätt. Sedan behöver Karlstads innerstad förbättras för gångare, man ska inte behöva gå över gatan utan övergångsställen eller dela vägen med bilister.

Vad det gäller Sverige i stort så är vården det som ligger mig närmast, i och med min erfarenhet inom yrket. Undersköterskor och sjuksköterskor har för mycket att göra och för lite betalt. Där ska administrativ personal anställas för dokumentation av patientdata. Arbetstiden ska kortas ner till 30 timmar i veckan med en lön likvärd dagens 40 timmar. Pengarna till detta får vi genom att säga upp alla de mellanchefer, administratörer och utvärderare som inte tillför någon nytta för vårdtagarna eller personalen. Detta skulle både förbättra vårdkvalitén och kraftigt minska på utbrändheten för vårdpersonalen. Speciellt i Karlstad skulle detta locka personal och täcka upp personalbristerna som finns.

RP:  Hur skulle du agera om du faktiskt hamnade i en vald församling – SKP är ju inte ett parlamentariskt parti? Hur skulle du hantera det när olika förslag står emot varandra och det bara finns pengar för ett alternativ till exempel? En extra vårdcentral eller ett bibliotek till exempel?

E: Jag vill ju agera i arbetarklassens intresse, politiken ska ju vara till för förbättringen av befolkningens livskvalité. Att politiken blir sådan säkrar vi genom att läsa teori och utgå från andras exempel där vi ser det har fungerat. Privatisering av offentliga verksamheter har exempelvis aldrig gjort dem bättre eller billigare i längden, se bara till besiktningen eller Nya Karolinska. Men för att riktigt veta vad gemene man behöver så måste man fråga dem och utföra undersökningar. Som samhällsanalytiker är det detta jag specialiserar mig i, att utreda vad som fungerar, och var. Med de verktygen; dialog, teori och det vetenskapliga perspektivet, så går det i de flesta fallen att hitta de bästa lösningarna som gynnar majoriteten på lång sikt. Oavsett så kommer jag alltid att verka för arbetarklassens intressen så gott det går inom det parlamentariska ramarna.

Optimism inför framtiden

RP: Så till slut – hur tror du det går i valet? Både i Karlstad och i riket i övrigt?

E: Just nu är vi väldigt få i Värmland, det får man vara ärlig om. I Karlstad, och Värmland i stort, kommer vi behöva jobba varje dag framöver för att visa upp att vi finns. Att partiet skulle komma in i kommun, landsting eller riksdag har jag föga förhoppningar om. Men i ärlighetens namn är det ju inte därför vi ställer upp. En röst på SKP är en röst för förändring i det långa loppet. Det handlar om att visa sitt missnöje med den totalfallerande socialdemokratin som har bedrivits de senaste hundra åren. Den hade sin peak för 40 år sedan och har sen dess störtat i botten med rekordfart.

Att rösta på SKP handlar om att visa att man inte längre går på socialdemokraternas lögner om konsensus mellan rika och fattiga, eller högerns blå-bruna nyfascism som de odlar fram. En röst på SKP blir en röst för sina egna intressen. Så även om vi inte kommer sitta i någon folkvald församling efter det här valet gör vi det säkert efter nästa. Varje gång vi gjort en ansträngning utåt som parti har vi vuxit, och det kommer inte sluta! Det finns bara mark att vinna, inget att förlora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.