Nu förändras Sveriges väder

KLIMAT Det är inte bara en känsla, något vi pratar om i fikarummet och på busshållplatsen – nu har vi det svart på vitt att vädret i Sverige blir annorlunda i takt med klimatförändringarna. Det visas av en oroande rapport från SMHI där man konstaterar att det nu har blivit 1,9 grader varmare jämfört med 1800-talet.

Under de senaste 30 åren har extremt varma temperaturer blivit vanligare, vilket betyder att extrema värmeböljor har ökat, medan extremt kalla temperaturer har blivit mer sällsynta.  Förutom värmen ökar nederbörden, snön ligger kvar kortare tid och även solinstrålningen ökar.

En del av temperaturökningen som kan mätas idag beror faktiskt på att vi fått litet bättre luft. Det finns färre partiklar i luften som kan hindra solinstrålningen – när luften var sämre (och nej, den är inte partikelfri och ofarlig idag ) dolde dessa partiklar uppvärmningens omfattning och temperaturvärdena såg mer opåverkade ut.

Många länder, däribland Sverige, har en högre uppvärmningstakt jämfört med den globala uppvärmningen, eftersom uppvärmningen blir större över landmassor än över havet. Dessutom leder en mindre utbredning av snö och is till än mer förstärkt uppvärmning på höga breddgrader.  På grund av uppvärmningen har dessutom vegetationsperioden blivit betydligt längre än den var i början av 1900-talet, hela tre veckor i snitt i landet.

Vi kan alltså förvänta oss allt vanligare och mer intensiva värmeböljor med ökad risk för torka och skogsbränder, samtidigt som växtligheten förändras med svåröverskådliga konsekvenser för jordbruk och natur.

3 tankar på “Nu förändras Sveriges väder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.