Turkiet bombar kurdiska mål i Syrien och Irak

UTRIKES Igår genomfördes omkring 89 attacker av turkiskt stridsflyg mot kurdiska mål i norra Syrien och i Irak. Runt 30 människor ska ha dödats enligt det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som är baserat i Storbritannien. Även civila ska ha omkommit i bombningarna som förstörde ett sjukhus, ett kraftverk och en spannmålssilo.

Flygattackerna kommer bara några dagar efter att den turkiska regimen pekat ut kurdiska PKK och PYD som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november. Från kurdiskt håll har anklagelserna om att ha orsakat terrordådet tillbakavisats. Man menar att Turkiets regering använder dådet i Istanbul för att rättfärdiga en invasion av norra Syrien.

Och hur reagerar nu den svenska regeringen som satt sig i Erdogans knä för att få komma med i mördaralliansen NATO? ”Sverige kommer att samråda inom EU om linjen när det gäller synen på Turkiets bombningar av Syrien”, skriver UD i ett mejl till Ekot och förlägger därmed det troliga beslutet om fortsatt stöd till Erdogan utanför sig själv. Ska då den nyligen återupptagna vapenexporten till Turkiet få fortsätta? Här hänvisar regeringen till myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) , och där lär inga drastiska förändringar aviseras. ISP tillät i slutet av den förra regeringens mandatperiod följdleveranser till Turkiet – sådana produkter som alltså behövs för att hålla tidigare inköpt krigsmateriel i dödsbringande skick – med hänvisning till den socialdemokratiska regeringens uttalande  om att ett Natomedlemskap förändrar förutsättningarna för reglerna för export av krigsmateriel och hur de ska tolkas.

För den svenska regeringen fortsätter kurdiska liv att vara ett acceptabelt offer för att blidka mördarregimen i Ankara och få tillträde till NATO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.