Erdoğan sätter dagordningen och kurdiska kämpar offras för NATO

KRÖNIKA I sju år har Mahmut Tat från Turkiet varit i Sverige. Han flydde hit 2015, efter att han dömts till drygt 6 års fängelse i Turkiet för ”samarbete med en terrororganisation”. Det är PKK som menas. Nu är han överlämnad till Turkiets härskare. Överlämnandet har fått stort genomslag i turkiska medier där bilder från gripandet publicerats.

– Det beskrivs som en stor framgång för den turkiska regeringen och som att man lyckats att få Sverige att gå med på en eftergift i samband med den svenska Natoansökan, säger SVT:s korrespondent Tomas Thorén.

– Det handlar om ett utvisningsärende där en individ fått avslag på sin asylansökan, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT Nyheter.

Individen anklagas för samarbete med PKK inte för någon trafiköverträdelse snälla Maria Malmer Stenegard! I vilket fall… Om man har samröre med en terroristorganisation blir man då terrorist själv? Vem bedömer det? Myndigheterna i Turkiet eller i Sverige? Kan boken om Maria Blums förlorade heder få plats här?

I Sverige har Nationellt centrum för terrorhotbedömning, en arbetsgrupp till Samverkansrådet mot terrorism sedan 2017 bedömt att det inte finns någon risk att PKK begår terrorbrott i Sverige, men terroriststämpeln från 1984 är fortfarande kvar.

Samverkansrådet mot terrorism är en samverkansgrupp bestående av myndighetscheferna för 14 svenska statliga myndigheter som anses relevanta i arbetet för att motverka terrorism. Samverkansrådet leds av generaldirektören för Säkerhetspolisen (SÄPO), och tillkom i början av 2005 på SÄPO:s initiativ.

Såhär står det i deras utlåtande:

” PKK saknar sannolikt avsikt att utföra våldshandlingar som kan rubriceras som terrorattentat i Sverige. PKK i Sverige, liksom i övriga Europa, har ett strategiskt mål att avföras från EU:s lista över terrorgrupper. Därmed är det inte sannolikt att några attentatsplaner skulle initieras. Trots den fortsatt intensiva konflikten mellan den turkiska staten och PKK har inga tecken observerats på att PKK understött eller uppmanat egna sympatisörer i utlandet till våldshandlingar mot turkiska intressen. Enskilda individer kan möjligen ha avsikt att genomföra attentat mot turkiska intressen i Europa på eget initiativ eller i strid med PKK-ledningens inriktning. Terrorhotet från separatistiskt motiverad terrorism sänks från lågt hot (2) till inget hot (1).

Det var 2017 det. Vad har ändrats sedan dess? I samband med Sveriges ansökan om Nato-medlemskap våren 2022 har Turkiet krävt förändringar i Sveriges inställning till PKK. Turkiet har bland annat krävt att ett antal personer som i Turkiet anklagas för terrorbrott ska utlämnas.

Om för Turkiets del är överlämnandet en framgång vad är det då för Sveriges del? Om de svenska myndigheterna tycker att det inte finns någon risk från PKK, kan det då vara så att överlämningen är dikterat av Erdoğans myndigheter?

För att göra en lång historia kort vet jag att när ett land går in i NATO så släpper landet automatiskt en stor del av sin självständighet. Det är Sverige som ska anpassa sin egen lagstiftning för att vara till lags för NATO och dess medlemmar. Så är det bara. Och jag skäms för det!

 

Panos Alepliotis

En tanke på “Erdoğan sätter dagordningen och kurdiska kämpar offras för NATO

  1. Sweden should not be allowed to process asylum cases on behalf of the the UN system anymore. Swedish revisionism of UN asylum rules is extremist and anti humanitarian. Sweden believes ”soveregnity” entitles it to ignore human rights.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.