INRIKES Läkemedelsverket sammanställer varje år alla restanmälningar på läkemedel som görs. Siffrorna för 2022 var högre än de varit på flera år och detta kopplar man bland annat till inflation och ökade tillverkningskostnader.
En restanmälan görs när efterfrågan på ett läkemedel är högre än vad som går att tillfredsställa under en period. Restanmälningar görs av läkemedelsföretagen själva till Läkemedelsverket, som då kan utreda situationen och försöka hantera den. Systemet fungerar dock inte tillräckligt bra och företagen gör inte alltid de anmälningar som de enligt lag ska göra.
Under 2022 restanmäldes sammanlagt 1 615 läkemedel i Sverige, vilket innebar en ökning på 54 procent jämfört med 2021, då lite över 1 000 läkemedel restnoterades. Många läkemedel kunde man emellertid hitta substitut för.
– Med tanke på den fortsatta oron i omvärlden tror vi tyvärr inte att antalet restanmälningar kommer att minska under 2023, kommenterade Johan Andersson på Läkemedelsverket.
När läkemedelsproduktionen inte sker planmässigt för människans behov utan med profit som första och sista mål kommer också företagen att fuska med anmälningarna och bristen på mediciner blir i första hand ett lönsamhetsproblem och inte ett mänskligt problem.