Faraons dolk och marxistisk värdeteori

KULTUR I den egyptiska faraon Tutankhamons grav hittades en dolk av järn från en meteorit. Dolken hittades redan 1925 av arkeologoen Howard Carter men har nu undersökts med ny teknik.

Dolken har alltså ett blad av järn som har satt myror i huvudet på forskarna alltsedan dess. Tutanchamon, som levde på 1300-talet FVT, levde nämligen i en tid innan man kunde utvinna järn ur järnmalm, något som kräver mycket höga temperaturer och stor hantverksskicklighet. Nu visar det sig att dolken var tillverkad av järn från en meteorit som slagit ned på jorden, skriver forskare i tidskriften Meteoritics and Planetary Science. Man har till och med åsikter om vilket meteoritnedslag det handlade om.

Järn från meteoriter kunde alltså de gamla egyptierna både hitta och smida, och de skapade med stor möda en dolk åt sin härskare, en process som an kan följa i en spännande dokumentär.

Och det är just den stora mödan med att hitta en lämplig meteorit och att upphetta och smida den, polera bladet och förse det med ett vackert utsirat skaft som ger oss en marxistisk lärdom: en varas värde beror av det samhälleligt nödvändiga arbete som nedlagts i den. Det betyder att det normala arbete som krävs för att tillverka något är det som bestämmer hur mycket saken är värd. Och här har det normala arbetet för att fixa en järndolk varit extremt stort: så stort att bara en farao kunde ha ett sådant vapen, och bara i sin grav, för bruk bland gudarna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.