MILJÖ Riktpunkt har förut skrivit om att gamla naturskogar med stor artrikedom hotas av brutal avverkning, där man skapar kalhyggen och så småningom en annan sorts skog: tät, fattig på arter och ”industriellt anpassad”, samtidigt som djur och växter försvinner för alltid.
Kalhyggena är inte bara dåliga för skogens arter eller fula för människans öga, de påverkar också klimatet, eftersom de gör så att marken läcker stora mängder växthusgaser, något som kan pågå i ett decennium. Om man bedriver ett skogsbruk utan kalhyggen kan de träd som finns kvar skydda markens förmåga att lagra kol.
I två naturskogsområden i Ånge kommun har nu 70 naturvårdsarter upptäckts, och av dessa är 32 rödlistade och i extra stort behov av skydd. Nu vill Svenska Cellulosa AB avverka i området, uppger föreningen Skydda Skogen. SCA har en certifiering enligt Forest Stewardship Council som enligt texten på hemsidan ”är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.”
Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen i Västernorrland protesterar och menar att de här skogarna borde få ett formellt skydd. Det är obegripligt att ett FSC-certifierat bolag ens funderar på att avverka naturskogar som denna, säger biologen Erland Lindblad i pressmeddelandet.
Men det är inte alls obegripligt – det handlar helt enkelt om att ta ansvar för profiten istället för miljön, och se till att företaget är ekonomiskt livskraftigt, precis som det står. Och så pumpar man ut lite greenwashing-reklam på det, så att skapandet av virkesresurser som ersätter naturskogen ska verka som hållbart skogsbruk. När får vi nog av allt miljö-struntprat och kräver verkliga åtgärder?