INRIKES I slutet av förra veckan skickade regeringen en lagrådsremiss innehållandes skärpningar av anhöriginvandring och möjligheten att få uppehållstillstånd av humanitära skäl till Lagrådet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december i år.
Några av de saker man vill genomföra men som förs ska granskas av Lagrådet är att höja åldersgränsen för att neka uppehållstillstånd på grund av anknytning och att kategorin särskilt ömmande omständigheter tas bort. Man vill också skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring om även den invandrande personen är i behov av skydd.
Detta kallar Sverigesdemokraternas migrationspolitiske talesperson för ”ett viktigt steg i den långsiktiga och ansvarsfulla migrationspolitik som nu börjar ta form”. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard menar att ”de här förslagen utgör ett viktigt led i det paradigmskifte som nu genomförs inom svensk migrationspolitik”. Förslaget bygger på ett samarbete mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Kommunisterna har tidigare kritiserat den borgerliga flyktingpolitik som varit standard i Sverige sedan lång tid tillbaka och betonat att det inte är flyktingarna som ska bekämpas, utan flyktorsakerna. I ett uttalande från 2017 skriver Sveriges Kommunistiska Parti bland annat att ”[d]en kommunistiska flyktingpolitiken är samtidigt kampen mot imperialismen som för flyktingarna.” När Tidöavtalet presenterades i våras riktade också kommunisterna stark kritik mot detta ifråga om migrationspolitiken.