INRIKES, PARTIET Den s.k. Krigsvintern, som den förra regeringen så cyniskt namngav den period av ekonomisk osäkerhet som vi nu befinner oss i, har bara börjat. Ungdomar över hela landet, vare sig de är studerande eller arbetande, drabbas hårt av den kris som borgarklassen har ställt oss framför.
Låt oss bara börja med att konstatera några fakta om vårt avlånga land idag:
- Ungdomsarbetslösheten i Sverige låg i december 2022 på närmare 21%, sjätte högsta i världen enligt OECD. Pandemin var en stor bidragande faktor till denna höga siffra, men den har fortsatt legat högt även efter pandemin.
- Inflationen (KPIF) ligger för nuvarande på 10,2% enligt Riksbanken. Detta innebär att vi har sett stora prishöjningar på bl.a. mat, elektricitet, bränsle, hyra och lån det senaste året, vilket våra makthavare såklart enbart har skyllt på kriget i Ukraina, utan att ta något som helst eget ansvar.
- Bostadsbristen, framför allt i större orter, och i synnerhet i högskoleorter, är väldigt hög och 204 av 290 kommuner har alltså underskott. Och det kommer troligen att förbli så i ett antal år till enligt Boverket.
- Trots att inflationen ligger på ca 10%, har de socialdemokratiskt och byråkratiskt toppstyrda facken satt sina krav på löneökningar på 4,4% inför den kommande avtalsrörelsen. Detta innebär inget mindre än reallönesänkningar för svenska arbetare .
Hur påverkas ungdomen?
Ökande kostnader för mat och hyra i samband med brist på både bostäder och jobb, gör det praktiskt taget omöjligt för en student eller ung arbetare att få leva ett ordentligt liv. Det blir svårare för unga att flytta hemifrån efter gymnasiet och högskolan på grund av brist på jobb. Även om man skulle hitta en tillsvidareanställning på heltid, så skulle bristen på bostäder, ökade hyror och livsmedelskostnader utgöra nästa hinder i vad som idag har blivit en kamp för ungdomen att få leva ett drägligt liv.
Den kris som vi befinner oss i har satt ungdomen i en svår situation, men vi får inte begå misstaget att tro att den har uppstått över en natt. Alla förutsättningar för krigsvintern sattes på plats av sossarna och borgarna tillsammans långt före både pandemin och kriget.
Bostadsbristen
Skanska, PEAB. NCC och JM är namnen på de fyra monopolföretagen som i princip styr den svenska byggmarknaden. Bland aktieägarna i dessa företag kan vi hitta SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, Sveriges fyra största banker. Dessa banker har väldigt stora intressen i att priserna på bostäder ska förbli höga. Bara under det första halvåret 2022 tjänade dessa banker över 70 miljarder kronor på bolån . Från deras sida skulle flera bostäder, speciellt hyresrätter, innebära mindre profit. Hur ska då ungdomar som inte kan få ekonomiskt stöd från sina föräldrar kunna skaffa sig sin första lägenhet?
Bostadsbristen innebär även högre hyror. Sedan Allbolagen infördes 2011 ska kommunala bostadsbolag bedrivas “enligt marknadsmässiga principer”. Det har i praktiken inneburit att kommunala bostadsbolag har kunnat renovera hyresrätter och kräva stora hyreshöjningar från hyresgästerna som inte har haft någon annanstans att bo på grund av bristen på bostäder.
Även utförsäljningen av allmännyttan, som började på 90-talet ligger till grund för dagens bostadsbrist. I Stockholms kommun, först under den socialdemokratiska kommunstyrelsen och senare under de borgerliga kommunstyrelserna, såldes över 51 000 hyresrätter ut mellan 1990 och 2015. De såldes antingen till privata företag eller ombildades till bostadsrätter. Det här var lägenheter som man en gång i tiden bekvämt kunde bo i för en relativt låg hyra, men som idag har hamnat utanför räckhåll för ungdomar och utsatta samhällsgrupper på grund av höjda hyror och priser.
Specifikt för studenterna har bristen på billiga studentbostäder sedan länge varit ett problem. I flera studentstäder runtom i landet rapporteras det underskott, såsom i Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala, där det kan det ta eller flera år innan man får tillgång till en lägenhet. Alternativet blir då att antingen hyra privat i dyra och osäkra andra- eller tredjehandskontrakt eller via privata företag som kan kräva ockerhyror och tjäna hundratals miljoner kronor, likt hur Studentbostäder i Norden gjorde under det första halvåret av 2022 .
Bostadsbristen som råder är alltså helt artificiell och tjänar ett enda syfte: Öka profiten för kapitalägarna. Det nuvarande systemet är inte utformat för att människor, inte minst unga, ska ha en stabil och enkel tillgång till tryggt boende. Det är utformat, likt alla andra marknader, för att förflytta pengar från det arbetande folket till de besuttna klasserna.
Anställningstryggheten och den svenska modellen
Utan att gå in på hur Decemberkompromissen 1906, Saltsjöbadsavtalet 1936 och hela den svenska arbetsmarknadsmodellen i sin helhet har inneburit ett svek mot arbetarklassen och efterliknat det fascistiska konceptet om klassamarbete, och hur den har utformats av kapitalet, sossarna och fackbyråkraterna i maskopi, så har arbetstryggheten och strejkrätten försvagats i omgångar sedan 90-talet. Först med legaliseringen av bemanningsföretagen, och på senare tid med inskränkningen av strejkrätten 2019 och försvagningen av LAS 2022. Den förstnämnda låg borgarna bakom, men bakom de sistnämnda angreppen mot arbetarklassen var sossarna och facken själva drivande. Resultaten av dessa koordinerade attacker är tydliga idag, och de syns ännu tydligare hos ungdomen.
Ungdomar idag måste jobba under svåra arbetsförhållanden. Vi drabbas av en svag anställningstrygghet och oschyssta villkor, vilket gör det allt svårare för oss att etablera oss på arbetsmarknaden i en tid när arbetsköpare ställer högre och högre krav på erfarenhet och utbildning.
Det senaste decenniet har även gig-ekonomin svept över världen och inte minst drabbat den svenska arbetsmarknaden och ungdomens möjligheter till trygga och fasta jobb. Gig-företagen, med både den tidigare och nuvarande regeringen bakom sig, har jobbat hårt för att erodera de landvinningar som arbetarklassen gjort genom hård kamp sedan 1900-talet. Den s.k. gig-ekonomin karaktäriseras av dåliga arbetsvillkor, brist på arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar från företagen och dessutom brist på försörjningslöner. Majoriteten av arbetarna är ungdomar och unga invandrare som strävar efter ett bättre liv, men som utnyttjas av företag som Foodora, Bolt, Uber Eats m.m. för att kunna pressa ned lönerna på arbetsmarknaden.
Den nu försvagade socialdemokratiskt styrda fackföreningsrörelsen har varit oförmögen att bekämpa dessa angrepp och 2021 skrev Transport ett kollektivavtal med Foodora, som den sistnämnda hastigt kringgick utan några som helst repressalier från facket. Sanningen är att detta ynka kollektivavtal som slöts över gig-arbetarnas huvuden var ett drag av desperation från LO:s håll för att få det att framstå som att den Svenska Modellen™ fortfarande var vid liv, när den egentligen sedan länge hade begravts.
Medan ungdomen strävar efter anställningstrygghet och förutsägbarhet för att kunna bygga sina liv, erbjuds de istället nolltidskontrakt, obefintlig uppsägningstid, “flexibla” arbetstider och löner som knappt går att leva på. Det driver på den psykiska ohälsan bland unga som vi ser idag.
Nedskärningar, privatiseringar och New Public Management
Friskolesystemets förödande effekter på ungdomen är uppenbar idag. Under kapitalismen är skolans syfte ingenting annat än att stadigt förse industrierna med duglig arbetskraft. Men de senaste decennierna sedan 90-talets Friskolereform har försämringarna ökat så pass mycket i den svenska skolan att elevernas utveckling märkbart har hämmats. Konsekvenser såsom glädjebetyg, färre behöriga (och i allmänhet färre) lärare per elever, och sämre elevhälsa med överbelastad sjukvårdspersonal har lämnat fler elever kunskapslösa och oförberedda inför framtiden, medan kapitalisterna roffar åt sig mer av våra skattepengar.
En underdimensionerad ungdomsvård, socialtjänst, skola, kommun och nedstängda fritidsgårdar lämnar ungdomar åt vargarna i ett alltmer individualistiskt Sverige. Inte undra på att den psykiska ohälsan bland unga bara ökar
Vissa av krigsvinterns effekter på ungdomar är inte heller lika tydliga som andra vid första ögonkastet. Flera kommuner berättar nu om hur mer av skolmaten går åt på luncherna för att eleverna ska bli ordentligt mätta, då föräldrar får det allt svårare att försörja sin barn under rådande ekonomiska omständigheter.
Statliga myndigheter och skolor behöver anamma marknadsekonomiska New Public Management-metoder så att de ska kunna hänga med i konkurrensen med välfärdskapitalisterna om statliga resurser. Detta har medfört att varken skolorna eller myndigheterna idag har resurserna som krävs för att hantera krisen och skydda ungdomen från den.
Vad ska vi göra?
Med dessa fakta som utgångspunkt kan vi konstatera ett par saker:
Kapitalismen, vare sig administrerad av det rödgröna eller blåbruna blocket, kommer aldrig att garantera den svenska ungdomen någon som helst trygghet på bostads- eller arbetsmarknaden. De spenderar hellre pengarna på att underblåsa krig i Östeuropa som riskerar att spilla över till resten av kontinenten. Även de mest godhjärtade reformisterna vid makten kan inte tämja kapitalismens anarkistiska logik och dess kroniska tendens till överproduktionskriser. För att styra kapitalismen åt det ena eller andra hållet krävs det att man accepterar dess logik och då kommer man endast att hitta lösningar inom dess ramar. Det är endast genom revolutionär kamp, med kommunismen som slutmål, som kapitalismen kan krossas – och ett nytt och hållbart samhälle, som värnar om både människa och natur, kan uppstå.
Fackföreningarna var en gång i tiden, tillsammans med arbetarpartierna, arbetarklassens kamporganisationer. Men idag har socialdemokratin och byråkratin genom den svenska modellen förvandlat dem till toppstyrda organ, ämnade åt vidmakthållandet av kapitalismen. Därför måste vi ta tillbaka makten över våra fackliga organisationer från fackpamparna, som regelbundet ingår i överenskommelser med Svenskt Näringsliv och försvagar strejk- och arbetsrätten för de som arbetar.
Det är vår skyldighet som gymnasieelever, högskolestudenter och unga arbetare att kämpa för vår framtid. Regeringen, oavsett färg, har gång på gång visat oss att kapitalisternas intressen kommer först, så varför inte börja utmana systemet på riktigt och gå med i ett revolutionärt ungdomsförbund? Gå med i SKU idag och börja kämpa för din framtid!
STÄRK SKP OCH SKU
TA TILLBAKA MAKTEN ÖVER ERA FACKLIGA ORGANISATIONER
FÖR FOLKETS BEHOV, INTE STORFÖRETAGEN VINSTER
Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund