Ny och enkel metod för vattenrening kan rädda dricksvatten

VETENSKAP Förorenat vatten är ett problem i stora delar av världen. Över två miljarder människor har begränsad eller ingen tillgång till rent vatten enligt Världshälsoorganisationen (WHO). En orsak är industriella föroreningar. Nu uppmärksammas ny forskning av Supermiljöbloggen, där en enkel filtermetod kan göra stor skillnad.

Det är forskare vid Chalmers som nu har utvecklat en en ny teknik som kan rena vatten från färgföroreningar på ett effektivt sätt. Giftiga färgämnen kan filtreras bort genom den här tekniken och det cellulosamaterial man tagit fram. Forskningspartner var Malaviya National Institute of Technology i Jaipur i Indien, en plats där föroreningar från färgämnen i textilindustrins avloppsvatten har blivit ett stort problem.

Tekniken är billig och enkel att använda, och speciellt användbar i länder där vattenrening är dålig eller obefintlig. Det handlar om en enkel låda som kopplas på avloppsröret och låter förorenat vatten passera ett filter där föroreningarna fastnar. Sedan bryter solljus som släpps in i systemet ned dem.

Nu är det dags för praktiska studier. Man ämnar också undersöka om man kan använda filtret för att ta bort andra föroreningar ur vatten.

En lösning för framtiden, alltså – nu är frågan om viljan finns i en värld där miljön definitivt sätts efter vinsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.