MILJÖ Englands miljörörelse är mycket mer aktiv än den svenska i ockupationer, gatublockeringar mm. Vad man än kan tycka om detta har det nu resulterat i ett mycket instruktivt klargörande av hur staten och kapitalet sitter i samma båt, och hur bräcklig (och köpbar) den borgerliga lagen är när demokrati och yttrandefrihet ska skyddas.
Våren 2022 ockuperade miljöaktivsuten Elliott Cuciurean tillsammans med andra en plats i Staffordshire i England där en höghastighetsjärnväg skulle passera igenom, byggd av företaget HS2 Ltd. Syftet var att skydda anrika, gamla skogar från att huggas ned under konstruktionsprocessen. Det mest ovanliga med protesten var inte den långa ockupationstiden på 47 dagar, eller att företaget tvingades se till att ockupanterna hade tillräckligt med syre i de tunnlar de grävt ut för att bo i, utan att Cuciurean hösten 2022 dömdes till ett fängelsestraff på 268 dagar utan att ha begått någon kriminell handling.
Kapitalet köper sig sin rätt
I en artikel i Novaramedia redogörs nämligen för hur vist det är ordnat i England: kapitalet kan köpa sig sin rätt med hjälp av en civil injunction, alltså ett civilrättsligt domstolsföreläggande. Ett sådant hade HS2 Ltd tagit ut, där intrång, obstruktion, trädockupationer och tunnelgrävning förbjöds på den aktuella platsen.
Man kan rikta en civil injuction mot namngivna personer eller mot vem det vara månde – och HS2 gjorde bådadera. Lyder man inte påbudet dras man inför rätta för domstolstrots. Straffet kan bli fängelse i upp till två år. Det är på det hela taget lättare, och kräver inte lika rigorös bevisföring, att få till en fällande dom i en engelsk civildomstol än i en kriminaldomstol, och HS2 valde alltså föga förvånande det civilrättsliga förfarandet. Straffalternativen är dessutom begränsade: har man inga värden som kan beslagtas så blir det fängelse. Alltså utdöms tämligen långa fängelsestraff ut för tämligen ringa brott.
Vad man nu ser i England är en ökning av de här civila domstolsföreläggandena mot “vem det vara månde” och alltså inte mot namngivna personer. Man riktar sig också mot vissa specifika protestorganisationer, som Stop HS2. Då kan man lugnt ignorera de klausuler om yttrandefrihet, föreningsfrihet och församlingsfrihet i den Europeiska människorättslagstiftningen som är bindande för kriminallagen.
Den 20 september fickHS2 det mest omfattande domstolsföreläggandet någonsin, mot alla som orsakar störningar längs med hela HS2-järnvägens dragning. Det krävdes menade man, för att stoppa den långa kampanjen mot förstörelse av 108 uråldriga skogsområden, och det har blivit ett prejudikat för andra företag.
Den brittiska regeringens nya lagförslag
Nöjda med resultatet har regeringen lagt fram ett nytt lagförslag som man hoppas ska bli verklighet under 2023, där man dessutom fran statens sida kan utfärda domstolsförelägganden ”i allmänhetens intresse”, med rätt att direkt arrestera den som förbrutit sig, istället för att leverera kallelse till civil rättegång. Därmed får polisen lättare att hjälpa företag att stoppa protester. De som protesterar arresteras helt sonika, och sätts i fängelse fram till rättegången.
Ja, vad ska man säga? Ska inte den svenska regeringen avlägga studiebesök i London och fixa lite köpelagar för kapitalet i Sverige också?
Marina Weilguni