Jordens vattenresurser förbrukas av de rika

MILJÖ Vår planet passerar eller hotar att passera den ena brytpunkten efter den andra för vad som möjliggör säkert mänskligt liv som kan frodas och utvecklas. I april förra året konstaterades det i en studie att vatten som bevaras i och av växter  har passerat sin planetära gräns. Lyckligtvis är emellertid statusen för tillgängliga sötvattenreserver (blått vatten) fortfarande inte vid en brytpunkt.

Dock kan det komma att ändra sig. Förra året varnade en rapport för en  40-procentig minskning av tillgängliga sötvattenresurser – både grönt och blått vatten – till 2030. Torra regioner såsom Sydeuropa och Mellanöstern skulle då uppleva allvarlig vattenbrist. Forskarna bakom rapporten identifierade världens vanskötsel av vattenresurser som den största orsaken till problemet. 

Nu har det presenterats ytterligare en studie som ger mer kunskap om vanskötseln. Forskarna gjorde en fallstudie av läget i Kapstaden i Sydafrika, och fann att ojämlikhet och det faktum att eliten använder lejonparten av tillgängliga vattenreserver både kan trigga vattenkriser och leda till vattenransoneringar. Studien visar även att olika eliter tenderar att öka sin konsumtion och upprätta nya privata sätt att säkra sin egen vattentillgång efter perioder av torka.

Slutsatsen är inte precis oväntad: ökad ekonomisk ojämlikhet och höginkomsttagares hela tiden ökande vattenkonsumtion utgör den största risken för framtida vattenkriser i storstäder – större än exempelvis klimatförändringar och urbana befolkningsökningar, som naturligtvis ändå påverkar situationen. Medan de ena plaskar i sina pooler dricker alltså de andra ransonerade muggar – en illustration av kapitalismens livsvillkor så god som någon.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.