Plastätande bakterier kan ge sig på våra sopor

MILJÖ Dags för lite positiva nyheter om miljön – ifall det finns vilja och resurser att omsätta ny kunskap i praktiken, alltså. Det har nämligen visat sig att det finns mikrober som kan bryta ner plast vid låga temperaturer. 

Forskare från Schweiziska Federala institutet (WSL) har upptäckt dem genom att testa 19 olika bakteriestammar och 15 svampar som växte på plast som låg fritt eller var nedgrävd på Grönland, Svalbard och i Schweiz. Det visade sig att mikroorganismerna kunde ta hand om många olika sorters plast vid + 15 grader C. Det finns visserligen redan mikrober som kan ”äta plast”, men de kräver dubbelt så hög värme för att få upp aptiten, och om de ska användas inom industrin blir det dyrt – och avger koldioxid.

Nu gäller det för forskarna att identifiera hur de bakterierna använder sina nyupptäckta förmågor, dvs. att ta reda på vilka plastnedbrytande enzymer de använder och producera dem i stor skala.

Och sen gäller det förstås att implementera plastnedbrytningen på de stora ansamlingarna sopor som hela tiden produceras och som redan som fyller vår värld. Lönsamhetsfaktorn lär vara låg inom rådande samhällsskick… Men vänta nu, kanske finns det bakterier som äter själva kapitalismen också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.