Europa blir snabbt mycket varmare

KLIMAT Den globala uppvärmningen går olika snabbt på olika platser i världen. Exempelvis värms Arktis upp ungefär fyra gånger snabbare än den globala medeluppvärmningen, som just nu är 0,23 grader på tio år. Men även Europa har en stark uppvärmning. I en ny rapport  slår Meteorologiska världsorganisationen WMO fast att Europa värms upp snabbast av alla världsdelar där människor bor.

Sedan 1980 har Europa haft en ungefärlig temperaturhöjning på 2 grader – det är 0,5 grader per decennium. Det är mer än dubbelt så högt som det globala genom snittet. Här har vi alltså förklaringen till att Europa på senare tid har upplevt extremväder och katastrofer relaterade till detta. I rapporten kan vi läsa att 16 000 människor beräknas ha avlidit till följd av den extremt varma sommaren 2022 (exklusive Norden), och att det samtidigt förekom havsvärmeböljor längs kusterna med stora risker för marint liv. Alpernas glaciärer minskade också mer än någonsin tidigare under detta år.

Europas uppvärmning är tydlig även i Sverige. I SVT:s senaste klimatkartläggning kan exempelvis läsa att södra Sverige fått 30 fler sommardagar per år, och att trädgränsen förflyttats med 235 meter i höjdled.

Ändå blir kanske konsekvenserna inte riktigt så brutala så snabbt i Europa som i exempelvis Mellanöstern, delar av Asien eller Afrika där man räknar med att stora områden kommer att bli obeboeliga inom en överskpdlig framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.