Granbarkborrarna skapar skelettskog

MILJÖ På skogspromenaden ser man allt oftare döda träd – granar som står där som skuggor av sig själva. När de blir många kallas de för ”skelettskog”, och de är resultatet av granbarkborrens framfart. Egentligen ska de avverkas och transporteras bort för att inte sprida smittan, men allt som oftast verkar de bli kvar.

Granbarkborren fick bättre livsbetingelser under den torra brandsommaren 2018 och fortsätter nu sitt segertåg genom skogen.  Värmen gjorde att barkborrarna utvecklades snabbare än vanligt, med fler kullar, och torkan innebar att granarnas försvar mot barkborreangrepp  sattes ned. Det i sin tur gjorde att det krävdes färre barkborrar för att övervinna trädens försvar. Nu finns risk för en mycket torr sommar igen och den lilla insekten kan nå nya skadenivåer.

– Fortsätter det så här riskerar det att bli ett katastrofscenario, säger Martin Schroeder, professor i skogsentomologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till Svenska Dagbladet.

Det är inte bara ett problem med en förfulad skog det handlar om, eller brist på vinst för skogsföretagen – nej, de döda granarna suger inte längre upp koldioxid från atmosfären, och när de avverkas frigörs kolet som finns lagrat i träet. Klimatförändringarna som möjliggjort barkborre-explosionen späs alltså på i en dålig spiral.

Den allt varmare planeten är inte längre något som man kan diskutera som ett abstrakt fenomen – förändringarna sker här och nu på ett allt tydligare sätt och påverkar vår vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.