Havsvärmebölja dödar det marina livet och påverkar klimatet

KLIMAT Känns det varmt och fuktigt i luften, inte riktigt som du hade tänkt dig sommaren? Att det beror på klimatförändringarna vet vi, men vad betyder det att det just nu pågår en extrem värmebölja i havet, i Nordatlanten närmare bestämt? För nu råder extrema värmerekord  i Nordatlantens ytvatten, och det är 5 grader varmare än normalt

 Den 17 juni var yttemperaturen rekordhöga 23 grader, och i delar av Nordatlanten pågår en marin värmebölja. Den klassas som en 4:a – ett extremläge – av USA:s oceanografiska och atmosfäriska myndighhet NOAA,  och är främst centrerad runt Storbritannien och Irland.

– Det kan vara den mest extrema värmehändelsen i havet sedan mätningarna började, säger Ola Kalén, oceanografp på SMHI, till DN.

Värmeböljor i havet stressar det marina livet. Många organismer får ökad ämnesomsättning när det blir varmare, de kräver mer energi för att överleva och hela näringskedjan påverkas i en nedåtgående spiral. En del av alla växter och djur blir helt enkelt utan mat. Det gäller inte bara havsdjur, som de tiotusentals döda fiskar som nyss spolats i land på stränder i Texas. De dog av att värmen i vattnet orsakade syrebrist. En kraftig marin värmebölja kan exempelvis kan leda till att en miljon sjöfåglar dör på grund av brist på föda – något som hände i havsvärmeböljan utanför USA och Kanada 2015/2016. 

Klimatförändringen har också lett till att utbredningen av havsis i Antarktis idag är den lägsta som har uppmätts för den här tiden på året. Isen är cirka 2,5 miljoner kvadratkilometer mindre än vad den brukar vara så här års.

Varför är det så viktigt med havet? Ja, hittills har haven tagit upp cirka 90 procent av den extra värme som människan orsakat, och när de blir varmare kommer det att påverka vädret och klimatet, säger Sebastiaan Swart, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

– Den största delen av fukt och energi som finns i atmosfären kommer från havet. Och det kan leda till fler extrema väderhändelser.

 

2 tankar på “Havsvärmebölja dödar det marina livet och påverkar klimatet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.