PFAS finns i rök från avfallsförbränning

INRIKES Forskare från Umeå universitet har undersökt förekomsten av PFAS i restprodukterna från avfallsförbränning. Resultaten visar att ämnet finns i alla restprodukter som uppstår, även i röken.

Tidigare har forskare från Umeå visat att PFAS läcker ut från avfall som väntar på att brännas men nu har man alltså också visat att det finns i alla de restprodukter som uppstår vid avfallsförbränning, såsom aska och rök. Med röken sprids allting också i närområdet, vilket ytterligare ökar exponeringen i naturen.

PFAS är inte ett enda ämne utan ett samlingsnamn för flera tusen olika ämnen och det är bara ett fåtal av dessa som undersökts närmare. Man känner inte till konsekvenserna av att exponeras för tusentals av de olika ämnena. De man dock har undersökt har visat att exponering leder till minskad födelsevikt hos barn, negativa effekter på immunsystemet och förhöjda kolesterolvärden. 

Att PFAS finns i avfallet beror på att det finns i en rad produkter, såsom rengöringsmedel, kosmetika, kokkärl med non-stickbeläggning, skidvalla, samt smuts- och vattenavvisande textilier och fritidskläder. 

Forskare har redan visat att PFAS finns i regnvatten över hela världen och man har därför konstaterat att regnvatten därför är osäkert att dricka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.