Regeringen röjer undan hinder för utbyggnaden av kärnkraft

INRIKES Regeringen har skickat ett antal förslag om hur kärnkraften ska byggas ut till Lagrådet, som ska granska det. Man vill bland annat lyfta restriktionerna om att man inte får bygga kärnkraftverk på fler platser än där det redan finns.

Genom utbyggnaden av kärnkraften säkrar man billig el för konsumenterna, förklarar energi- och näringsminister Ebba Busch i en kommentar och Ulf Kristersson menar att man också minskar klimatavtrycket med mer kärnkraft. Därför vill man nu, i enlighet med Tidöavtalet, underlätta utbyggnaden av kärnkraften. 

I de förslag man nu skickat till Lagrådet vill man ta bort bestämmelsen som förbjuder att det byggs nya reaktorer på andra platser än där det redan finns reaktorer. Dessutom vill man att den bestämmelse som begränsar antalet reaktorer i drift till tio ska försvinna.

Kommunisterna ser med viss skepsis på kärnkraften och utvecklar resonemanget i det miljöprogram som man antog på sin förra kongress. Nedan följer ett utdrag från partiets miljöprogram.

Ett problematiskt område, betraktat som en lösning av vissa och som en stor fara av andra, är kärnkraften som genererar ofantliga mängder energi. Kärnkraften släpper också ut väldigt lite växthusgaser jämfört med andra energikällor. Eftersom riskerna kring kärnkraft är kraftigt debatterade är de också svåra att objektivt fastställa. Många rapporter har fastställt samvariationer mellan kärnkraftverk och abnorma mängder av cancerutbrott, medan andra rapporter avfärdar sambandet. Andra varnar för den ständiga risken av härdsmälta och radioaktiv strålning som en oundviklig konsekvens av kärnkraft. Omhändertagandet av det radioaktiva avfallet är också problematiskt, eftersom strålning från bränslet i ett vanligt kärnkraftverk är direkt livsfarlig och måste sönderfalla i cirka 100 000 år innan den är helt neutraliserad. Hur varnar man kommande generationer 100 000 år framåt, med alla språkliga och kulturella skillnader som kommer utvecklas, om var vi förvarar livsfarligt material? Kärnkraft ger också förutsättningar för att bygga kärnvapen, och kärnkraftverken själva är potentiella mål för terrorister. Det är därför ingen säker form för energiproduktion i en krigshärjad, imperialistisk värld.

 

2 tankar på “Regeringen röjer undan hinder för utbyggnaden av kärnkraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.