Detta är inte torka, det är plundring – massiva protester mot vattenbrist i Uruguay

UTRIKES I Uruguay råder den värsta torkan på 74 år. Nödläge har utlysts i Montevideo, och myndigheterna tar det bräckta vattnet från Rio del la Platas delta och blandar in det i dricksvattnet som därför smakar salt och är farligt för gravida, spädbarn och sjuka. I det drabbade landet vill nu Google bygga ett datacenter som kommer att förbruka miljoner liter vatten per dag – och befolkningen protesterar.

Kritiken handlar om att regeringen prioriterar vatten för multinationella bolag och storskalig jordbruksindustri, samtidigt som landets invånare saknar dricksvatten, rapporterar The Guardian. Det handlar om industriell odling av soja och ris eller framställning av trämassa från snabbodlade trädsorter för papperstillverkning. Finska UPM har precis startat massatillverkning i Uruguay i världens största anläggning, och här går det åt 129,6 miljoner liter vatten per dag i fabriken. Naturligtvis hävdar de att just deras anläggning är utan skuld till vattenkrisen – den tar ju vatten från andra vattendrag än de som står för dricksvattnet.

Googles planerade serverhall fick till slut raseriet att explodera och drev ut folk på gatorna i protestdemonstrationer. Här skulle man förbruka 7,6 miljoner liter vatten om dagen för att kyla servrarna. Protesterna har fått Google att backa en smula: man planerar ett mindre center, sägs det nu. Men vad det egentligen innebär vet ingen i dagsläget.

Uruguays president, Luis Lacalle Pou, har nu lovat att ta bort skatten på flaskvatten och dela ut 2 liter rent vatten om dagen till 21 000 utsatta familjer… och att bygga en ny vattenreservoar på en månad.  Men den fackföreningsstödda Kommissionen för försvar av vatten och liv menar att det i verkligheten handlar om ungefär en halv miljon människor som inte har råd med flaskvatten. Deras slagord är ”Detta är inte torka, det är plundring” och syns på väggarna i hela Montevideo.

– Vi kan inte koncentrera resurser i ett fåtal händer, säger Carmen Sosa från kommissionen. Vatten för människors behov måste gå före profit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.