I vilka former ska vi kritisera den borgerliga demokratin när det gäller NATO-motståndet? 

DEBATT, REPLIK  Detta är en replik på Martin Tairis debattartikel i Riktpunkt 20230703 om det svenska NATO-motståndet. Jag håller nämligen inte alls med Tairi. Menar han att vi ska göra sammalunda som vissa gammelmaoister gör, nämligen hålla tyst och inte kritisera Erdogan och Turkiets bristande borgerliga demokrati och brott mot de mänskliga rättigheterna? 

 

Tairi påstår att när socialister och kommunister informerar om Turkiets brott mot de mänskliga rättigheterna, så har det inte hindrat Sverige troliga inträde i NATO. Att jag kritiserar den bristande borgerliga demokratin och brotten mot de mänskliga rättigheterna i Turkiet är inte för att hindra att Sverige ska gå med i NATO – även om det är ett stort plus i kanten om så skulle ske (vilket jag självfallet inte tror kommer att ske). Jag kritiserar varje regering, oavsett om det är Turkiets, USA:s, Sveriges, Rysslands, Ukrainas eller vilket land som helst, när de fängslar och torterar människor. 

Kommunisternass uppgift att kritisera den borgerliga demokratin

Kritik mot andra länders regeringar är alltså inte beroende av Sveriges inträde i NATO eller inte. Det är kommunisters uppgift att kritisera den borgerliga demokratin – oavsett vilket land det gäller. Man ska inte stoppa huvudet i sanden när det gäller det här. Eller menar Tairi att vi socialister och kommunister inte ska informera när kurder utvisas från Sverige till Turkiet på Turkiets begäran? Att vi inte ska informera om de nya terrorlagarna som Sverige har genomfört på grund av att den svenska borgerliga regeringen krattar manegen för Turkiet? 

Givetvis skulle den svenska regeringen – oavsett om det skulle ha varit Socialdemokraterna eller som det är nu är de bruna – ha genomfört dessa lagar även om de inte fått påtryckningar från Erdogan. 

Är det islamofobi att kritisera Turkiets borgerliga regering för deras brott mot de mänskliga rättigheterna? Är det islamofobi att kritisera Irans religiösa och borgerliga regering för deras brott mot de mänskliga rättigheterna? Är det ryssfobi att kritisera den borgerliga högerkonservativa regeringen i Ryssland? Är det ukrainofobi att kritisera den borgerliga högerkonservativa regeringen i Ukraina? Är vi lika US-amerikanfobiska när vi kritiserar den liberala regeringen i USA? Och så vidare… 

Nej, självfallet inte. Vi är inte heller reformister eller opportunister när vi kritiserar andra borgerliga regeringar, inklusive Turkiets regering. Kommunister ska stötta arbetarklassen och folket i dessa länder som är utsatta för brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi måste också informera om hur det förhåller sig i dessa länder. Om vi inte gör detta så sviker vi den internationella arbetarklassen och folket.  

Förment radikala på Erdogans sida

Diverse förment radikala personer har ställt sig på Erdogans sida. De informerar inte när den svenska borgerliga regeringen utvisar kurder, som har bott här i åratal, till Turkiet för att fängslas under vidriga förhållanden. De som jämt kritiserar den bristande yttrandefriheten i Sverige och i USA och i EU kritiserar inte de nya terrorlagarna. Ska vi göra som dem; att inte kritisera de borgerliga regeringarna om de fattar beslut som berör arbetarklassen och folket i det landet? 

Det är tyvärr självklart att Sverige blir medlemmar i NATO och det oavsett om vi kritiserar Turkiet eller inte. Men vi ska inte vara tysta som vissa delar av vad som kallar sig ”vänster” för att riskera förnärma Erdogan. De till och med ställde sig på Erdogans sida när en docka som föreställde Erdogan hängdes upp och ner i vintras och ansåg att ’detta avleder uppmärksamheten bort från den dominerande krigs- och imperialiststaten USA och dess stöd’. 

 Jag har även sett inlägg där man bokstavligen tackar Erdogan för att Erdogan hindrar Sveriges ansökan till NATO. 

Som sagt var – det är inte reformistiskt och/eller opportunistiskt att kritisera den svenska eller andra borgerliga regeringar när de skapar lagar som inskränker folkets och arbetarklassens rättigheter. Varje kommunists plikt är att informera om det och skapa ett motstånd mot varje lag som inskränker arbetarklassens och folkets rättigheter. Vi kan inte sitta med armarna i kors. 

 

Kerstin Stigsson    

 

2 tankar på “I vilka former ska vi kritisera den borgerliga demokratin när det gäller NATO-motståndet? 

  1. Kritiken av den borgerliga demokratin måste utgå från premissen att kapitalismen är antidemokratisk. Marxister, kommunister och revolutionära socialister motsätter sig alltid kränkningar av demokratiska rättigheter och förtryck i alla kapitalistiska nationalstater. Vi lever i en värld som domineras av sen imperial kapitalism, så kränkningar av demokratiska rättigheter och förtryck är endemiska; vilket nyligen bevittnades i Frankrike med det brutala polisförtrycket mot arbetare som protesterade mot Macrons pensionsreform och mot revolterna efter polismordet på Nahel Merzouk. Vi måste vara fasta och beslutsamma i vårt motstånd mot deportationer av kurder från Sverige till Turkiet, sådana deportationer utgör refoulement; eftersom kurder i turkiska fängelser utstår systematisk tortyr och andra övergrepp. Detta faktum har dokumenterats. Det står klart för alla att Europeiska unionen sätter rasismen framför Natos intressen eftersom den vägrade att överväga att bevilja Turkiet medlemskap i EU i utbyte mot att godkänna ett svenskt inträde i Nato. Processen för ett svenskt Natomedlemskap var odemokratisk eftersom det aldrig hölls någon demokratisk folkomröstning om detta.

  2. Du har formulerat ett antal frågor i ditt inlägg som jag nedan ska försöka besvara:

    ”Menar han att vi ska göra sammalunda som vissa gammelmaoister gör, nämligen hålla tyst och inte kritisera Erdogan och Turkiets bristande borgerliga demokrati och brott mot de mänskliga rättigheterna?”

    -Nej, det har jag inte skrivit heller. Men jag är väldigt nyfiken på hur maoisterna på 60-talet, så du får jättegärna utveckla på den punkten och kanske ge ett exempel.

    ”Eller menar Tairi att vi socialister och kommunister inte ska informera när kurder utvisas från Sverige till Turkiet på Turkiets begäran? Att vi inte ska informera om de nya terrorlagarna som Sverige har genomfört på grund av att den svenska borgerliga regeringen krattar manegen för Turkiet?”

    – Jo, det ska vi. Jag har inte skrivit att vi inte ska göra det heller.

    ”Är det islamofobi att kritisera Turkiets borgerliga regering för deras brott mot de mänskliga rättigheterna? Är det islamofobi att kritisera Irans religiösa och borgerliga regering för deras brott mot de mänskliga rättigheterna? Är det ryssfobi att kritisera den borgerliga högerkonservativa regeringen i Ryssland? Är det ukrainofobi att kritisera den borgerliga högerkonservativa regeringen i Ukraina? Är vi lika US-amerikanfobiska när vi kritiserar den liberala regeringen i USA?”

    -Nej, det är det inte alls. Jag menade endast att den ”enkla” taktiken i motståndet mot NATO har varit att enbart rikta in sig mot Turkiet. Det är inte alls fel att göra detta då den Turkiska staten är högst reaktionär och bedriver krig mot befolkningen i Turkiet och Syrien. Men jag tror att det finns en grupp människor man vill komma åt med detta: den delen av den svenska befolkningen som kanske är obestämda om NATO, men som kanske redan inte heller tycker om Turkiet för andra anledningar än vad vi på vänstern gör. Denna anledning skulle möjligen kunna vara att Turkiet har en stor muslimsk befolkning. Vi får inte glömma att Sverigedemokraterna svängde i NATO-frågan bara för något år sedan, och politiskt förvirrade SD:are finns det ingen brist på.

    Att då minimera frågan om NATO-inträdet till att enbart handla om de hemskheter som begås av Turkiet, så riskerar man kanske att få med sig en del människor som man inte lyckats få med sig i sin övriga politik. Självklart bör kritiken mot Turkiet vara högljutt, men det bör lyftas i samband med varför NATO är dåligt i stort. Jo, för att det är en sammanslutning av det euro-atlantiska monopolkapitalet. Man har alltså inte bundit motståndet på det här sättet med en förklaring om imperialismen, som är tydligt grundad i den vetenskapliga socialismen.

    ”Som sagt var – det är inte reformistiskt och/eller opportunistiskt att kritisera den svenska eller andra borgerliga regeringar när de skapar lagar som inskränker folkets och arbetarklassens rättigheter. Varje kommunists plikt är att informera om det och skapa ett motstånd mot varje lag som inskränker arbetarklassens och folkets rättigheter. Vi kan inte sitta med armarna i kors.”

    – Jag håller med, jag har inte skrivit något annat heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.