Klimatkatastrofer och ett rätt obesvärat lugn i media

KLIMAT Extremvädret fortsätter – och inte bara i Europa, där det väntas bli som värst i Grekland och Italien. Varningar har utfärdats i flera länder där hettan når hälsofarliga nivåer. I Grekland rasar dessutom skogsbränder runt Aten och människor kämpar förtvivlat för att rädda sina hem eftersom brandförsvaret är underfinansierat och otillräckligt. På den spanska ön La Palma har också en skogsbrand tvingat över 4000 personer till evakuering och 4600 hektar mark har brunnit. Men Europa är ändå inte värst drabbat, även om rubrikerna i media låter oss tro det. En liten genomgång:

  • De mycket kraftiga monsunregnen i Pakistan har dödat minst 50 människor under den gånga veckan.
  • I grannlandet Indien har snabba och oförutsebara översvämningar dödat 11 männsikor och drivit tusentals från sina hem i delstaten Assam i den nordöstra delen av landet.
  • Bangla Desh drabbades tidigare i år av cyklonen Mocha, som bland annat skapade stor förödelse i ett flyktingläger för Rohingya-folket  En långsammare katastrof pågår här hela tiden: havsnivån stiger och människor måste lämna sina hem och bege sig inåt land.
  • I Somalia trängs flyktingar från krig med klimatflyktingar i flyktingläger som i princip består av hemgjorda skjul – människor har inget att leva av när torkan dödat deras djur.
  • I Kanada pågår rekordstora skogsbränder som inte kan stoppas, med evakuering av 150 000 människor och en yta stor som Götaland som brunnit ned.

Man kan fortsätta, det finns exempel på livshotande extremväder som kunde fylla flera sidor. Ändå är experternas yttranden tafatta och tövande – och just nu handlar de ofta om råd för hur man ska överleva värmen på ett personligt plan när man exemplevis är på semester i Sydeuropa. Det råder liksom ett rätt obesvärat lugn i media, med siktet mest inställt på sensationella väderhändelser.

Vi kan ta Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala Universitet, som exempel. Det hela är komplicerat, säger hon, jo, det har ju ett visst samband med klimatförändringarna som förutom att öka på värmen ger stillastående vädersystem där både hetta och nederbörd kan byggas upp. Det är vad som hänt över norra halvklotet just nu, och det förstärks av El Niño-fenomenet och de höga vattentemperaturerna i norra Atlanten, vars orsaker hon inte diskuterar.  Hon menar att vi kan förvänta oss fler extrema händelser som varar längre. Det är så försiktigt, med samband och möjligheter och eventualiteter att man lätt kan förledas att tro att katastrofen nog ännu inte är här. Att den kanske inte alls kommer hit till oss i alla fall.

Låt dig inte glida in i lugnet – det här är början på det ”nya normala” och det enda som kan rädda oss från totalt haveri är en röd onställning där vi sätter männsikornas liv och hälsa före profiten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.