Risken för militär konflikt ökar i området efter kuppen i Niger

UTRIKES Militärkuppen i Niger har skärpt spänningarna i det mineralrika Sahel och den militär konfrontation drar närmare. Flera stater har ställt sig bakom tanken på en intervention i landet, medan andra har ställt upp på den nya kuppregeringens sida.

Västafrikanska staters gemenskap (ECOWAS) riktade tidigare i veckan ett ultimatum till den nya kuppregeringen i Niger – släpp presidenten och återställ den konstitutionella ordningen i landet, annars ingriper man militärt. Sedan dess har flera länder, såsom Senegal och Nigeria, öppet förklarat sig vara redo för en militär intervention. Just nu är dock en förhandlingsdelegation på plats i Nigers huvudstad Niamey för att förhandla. 

För att ytterligare sätta press på den nya regeringen har Nigeria också skurit av exporten av elektricitet till Niger. Det betyder att omkring 70 procent av landets el försvinner i ett svep.

Kuppregeringen står dock inte ensam i området, utan flera andra länder har uttalat sig mot en intervention. Tydligast har Burkina Faso och Mali varit. De menar att en intervention också innebär en krigsförklaring. Även Algeriet och Guinea har också motsatt sig en intervention.

I landet, och i den bredare Sahel-regionen, finns stora mineralfyndigheter och just i Niger finns mycket uranium, som framför allt Frankrike använder i sina kärnkraftverk. Kuppen har därför mött starka reaktioner från just Frankrike, medan exempelvis USA, som har två militärbaser i landet, försöker hålla sig neutralt för att kunna värna sina egna intressen. Från rysk sida, den främsta konkurrenten till Frankrike och USA i området, har maningar till lugn kommit och man har uppmanat kuppmakarna att släppa den fängslade presidenten.

Kuppen i Niger följer liknande kupper i Burkina Faso och Mali och området är föremål för skarp konkurrens mellan de stora imperialistiska blocken.

2 tankar på “Risken för militär konflikt ökar i området efter kuppen i Niger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.