Visenter i det fria – en trevlig nyhet för den orädde

VETENSKAP, MILJÖ För en gångs skull kommer här en nyhet som inte handlar om elände, katastrof och  det överhängande behovet av en revolution – man måste ju få andas ut ibland också. Såhär är det: Europas vilda bisonoxar – visenterna – ska kanske komma att återintroduceras i de svenska skogarna. De har inte funnits där på flera tusen år, och inte i resten av Europa heller, förrän man började med ett återintroduktionsprogram i Polen på 1950-talet (socialismen kan, som ni ser). Sen har flera länder följt efter.

En förstudie görs nu av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) på uppdrag av Skogssällskapet, som också står för mark i Västmanland om studien av både positiva och negativa effekter leder till att en vild stam visenter ska släppas ut.

Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, berättar att skogsbetande kor förr gjorde vad man tänker sig att visenterna ska göra framöver – beta gräs och örter i skogen. Om de är duktiga på det skulle det vara en del av lösningen på problemen med igenväxning i skoglandskapet. Och djurens matvanor håller inte bara landskapet öppet  – de gynnar den biologiska mångfalden, vilken som bekant är illa ansatt, och de är därför en prioriterad art att återinföra, enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Forskarna ska bli klara med projektet till jul och då tala om vad de tänker om att återinföra visenten som ett vilt djur i Sverige. Det är ju inte helt oproblematiskt: för det första är de europeiska bisonoxarna visserligen ganska sävliga och snälla djur, men rädsla är som bekant inte rationell och många kan nog tveka att ge sig ut i en visentskog. Och naturligtvis finns risk för att visenterna retas upp både av männsikor och av tama bondgårdsdjur och ”interagerar” med dem som forskarna säger.

Men än så länge är det inte ens säkert att de klarar av att överleva på egen hand i Västmanland, så det måste också beforskas först. Riktpunkt hålller tummarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.