Hotade mangoveträsk bidrar till klimatnytta

KLIMAT Just nu rapporteras det att avskogningen i Amazonas har saktat in. Detta gäller dock regnskogen på land, och inte ens där kan man säga att avverkningen har slutat öka. I kustlinjen finns också mangoveträden, egentligen stora särpräglade flätverk av träd och buskar med rötter ovanför vattenytan – en havets regnskog.  Träden trivs där hav möter floder i tropiska och subtropiska regioner och alltså även i Amazonas, och de avverkas fortfarande i en massiv takt. Just nu studeras dessa speciella skogar i en serie vetenskapliga projekt som omfattar Amazonflodens avrinningsområde.

Träden ger lön för mödan. Det visar sig nämligen att de är klimathjältar som absorberar salt och koldioxid och behöver lite syre, och därmed är de nöddvändiga för att mildra effekterna av klimatförändringarna. Detta räcker dock inte för att de ska få stå kvar.

Drygt tio kvadratkilometer av mangroveträden i Amazonas avverkas varje år, och när de huggs ner tar man förstås bort en viktig koldioxidsänka, men det frisläpps också upp till fyra gånger så mycket koldioxid som när man avverkar samma mängd träd på land, har forskarteamet funnit. Vad träden oittills lagrat av våra växthusgaser släpper de nu alltså ut igen. 

Förutom klimateffekten fungerar mangroveskogar också som ”erosionssköldar”, och skyddar kustsamhällen från stormar. De är också barnkammare för havslevande djur och avgörande för speciella ekosystem.

Träden används som virke och bränsle, men hotas också av annan kortsynt kapitalistisk exploatering. Man bygger exempelvis längs kustområden för turism och bostäder, och tar bort mangroven för att anlägga räkodlingar. Dessutom förstörs och förorenas de naturliga vattenvägarna som kantas av mangroveträsk med bland annat ogräsmedel eller plastavfall, så att hela ekosystemet med sammanflätade träd hotas och till sist dör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.