Protester mot angiverilagen

FACKLIGT, INRIKES På söndag demonstrerar flera fackförbund mot den så kallade angiverilagen. Det har varit starka reaktioner på regeringens planerade lagförslag, och flera yrkesgrupper har protesterat – bland annat skolpersonal, socialsekreterare och vårdpersonal.

Lagförslaget, som Riktpunkt tidigare har rapporterat om, vill att anställda i offentliga verksamheter ska vara förpliktigade att anmäla personer utan giltigt uppehållstillstånd till polisen och migrationsverket. just nu utreds också om den som inte anmäler ska kunna straffas för sin underlåtenhet.

Bland de fackföreningar som protesterar på söndag finns Vision, vars ordförande Veronica Magnusson menar att den här typen av angiveri leder till rasprofilering, eftersom det betyder att människors bakgrund måste kollas upp – men vilka människors? Är det ett visst utseende som ska ligga till grund för undersökningen?

Den egna gruppens etik och yrkesroll – eller protest mot förföljandet av de papperslösa?

Tyvärr finns det också en vag glidning i Visions-ordförandens uttalande: Det är ”en dålig utveckling”, säger hon och syftar på en förtroendekris som skapas genom angiveriet. Sedan menar hon att det finns ett skäl till att olika samhällsfunktioners olika uppdrag ska hållas isär – och det betyder ju inget annat än att angiverifunktionen gott kan ligga någon annanstans. På samma sätt menade ordföranden för Sveriges Lärare häromdagen att angiveri mer eller mindre var andra myndigheters ansvar, men att skolan i alla fall skulle få slippa undan.

Flera fackliga företrädare protesterar med samma mer eller mindre uttalade hänvisning till de egna yrkenas etik och yrkesroll mm. När man lägger en sådan betoning på protesterna, antyder man ju att det finns andra grupper som helt korrekt spårar upp, fängslar och utvisar papperslösa. Även Kommunal som går ut hårt i sin protest, säger att ”Välfärdsarbetare är inga gränspoliser” och ”när nya lagregler införs som egentligen inte har med grunduppdraget att göra påverkar det professionen negativt”. 

Jo, protesterna är viktiga. Men man ska vara klar över att de inte är protester mot statens juridiska och polisiära myndigheter, eller i bästa fall bara är vaga och oformulerade protester. Det är grundläggande att vända sig mot lagen oavsett vem som ska tvingas lyda den, och man måste dessutom vända sig mot jakten på och utvisningen av papperslösa.

Vanliga arbetande människor organiserar sig nu också utanför facket. På Facebook finns gruppen ”Vi anger inte” där vårdpersonal kan avge ett löfte om social olydnad mot den kommande lagen, och där man lovar att stå tillsammans om det blir påföljder av olydnaden. Om detta inte är ett underbetyg för facket, så vet jag inte vad som skulle vara det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.