STF minskar verksamheten i Jämtland

INRIKES Att vandra och att utforska Sveriges fjällmiljöer blir allt populärare. Det är ett miljövänligt semesteralternativ (framförallt för att man reser till destinationen med tåg) och ofta snällare mot plånboken än en utlandsresa. Men nu avser Svenska turistföreningen, STF, att dra ner på fjällverksamhet i Jämtland och delar av Härjedalen. Detta efter att man fört en dialog med samebyar i området, på vars mark också turistföreningens fjällstationer ligger.

STF har dragit slutsatsen att nuvarande besökstryck är ohållbart och måste minskas. Den främsta anledningen bakom beslutet är att de många besöken på vandringsleder som slingrar sig kors och tvärs genom området stör och skadar renskötseln. På sin hemsida skriver  STF: ”Genom att ta ansvar och anpassa vår verksamhet vill vi säkra det rörliga friluftslivets tillgång till fjällen på ett sätt som är hållbart på lång sikt” .

Det här är naturligtvis tråkigt för fjällvandrare, men förmodligen rätt beslut. Vad som inte är rätt beslut är däremot att regeringen minskat anslagen för miljöbudgeten avsevärt, vilket gör det svårare att skydda och bevara nationalparker och naturreservat överallt i landet.  Särskilt har just Jämtland drabbats av detta. Det handlar dock inte bara om att hålla vandringsleder och vindskydd funktionsdugliga, utan även om att hotade arter inte kan skyddas eller invasiva arter bekämpas i samma utsträckning som förut. 

STF har som svar startat ett upprop mot nedskärningarna. Hittills har man åtminstone samlat in 36 000 underskrifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.