Golfströmmen saktar ner – bevisen går inte att säga emot

VETENSKAP, KLIMAT En ny studie visar att Golfströmmen definitivt flödar allt långsammare. Det varma vattnets ström genom Floridasundet har sänkt hastigheten med fyra procent de senaste fyra decennierna, skriver Live Science.

– Det här är det starkaste, mest slutgiltiga, bevis vi har för försvagningen av den här klimatrelevanta havsströmmen, säger oceanografen Christopher Piecuch, som deltagit i den studie som nu publicerats i Geophysical Research Letters.

Vad beror den minskade hastigheten på? Tidigare forskning har inte tvekat. Golfströmmen, som är en del av ett stort system av havsströmmar som finns mellan ekvatorn och Arktis, består av varmt vatten som färdas från ekvatorn via Mexikanska Golfen och vidare över Atlanten mot Europa. När vattnet når Arktis sjunker det eftersom det kyls av. Därefter färdas det tillbaka mot ekvatorn djupt ner i havet. När isen på Arktis smälter i allt större omfattning på grund av det varmare klimatet blandas allt mer sötvatten ut med havsvattnet. Vattnets densitet minskar genom detta och det sjunker inte lika lätt – resultatet är att cirkulationen saktar ner.

Forskare studerade den tillbakavändande delen av strömmen (retursystemet kallas AMOC, efter engelskans The Atlantic Meridional Overturning Circulation) i ”vår” gren av Golfströmmen, och det verkar troligt att vattnets återvändande kommer att stanna helt någon gång mellan 2025 och 2095 om koldioxidutsläppen fortsätter som förut. Det är inte unikt: AMOC stannade faktiskt av för 12 000 år sedan också, när de smältande isarna efter den sista istiden spädde ut havsvattnet tillräckligt mycket, och den hade gjort det vid slutet av varje istid dessförinnan.

Forskarna bakom den nya studien är mer försiktiga. De menar förstås också att ett kraftigt flöde av kallt, icke-salt vatten från smältande isar hamnar i haven, och att detta kan påverka Golfströmmen negativt. Men helt säkert kan man ju inte bevisa att det är så, menar man, trots analysen av 40 års data från olika källor.

Vad man ändå kan konstatera är att det varmare klimatet naturligtvis inte gör saken bättre, och man kan också antra att det förmodligen inte kommer att vidtas några åtgärder för att hantera resultatet av den allt trögare strömmen. Fyra procent idag låter inte så mycket, men en av forskarna jämför med Covid – de första insjuknade beaktades knappt, men snart hade man en pandemi på halsen. Och som vanligt saknas all planering för en katastrof…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.