Modulbyggda minikärnkraftverk – framtidens melodi för kapitalet?

KLIMAT, MILJÖ I Torneå, bara ett par kilometer från den svenska gränsen planerar finska stålverket Outokompu att bygga ett nytt kärnkraftverk. Stålverket är en storförbrukare av el – mest i hela Finland – och vill nu att elen ska vara ”grön” och koldioxidutsläppen minskas, säger man. Det ska åstadkommas med en minireaktor. I svenska Haparanda är folk chockade.

Stålkoncernen vill nämligen få tillgång till utsläppsfri el också på vindstilla dagar. Outkumpu och energi- och elbolaget Fortum har följaktligen tillsammans undertecknat ett samförståndsavtal för att utforska minskade koldioxidutsläpp med hjälp av småskalig kärnkraft.

Modul-kärnkraftverk

De småskaliga kraftverken består av serietillverkade och snabbyggda moduler som kallas SMR, och ”bara” har en eleffekt på under 300 megawatt. Outokompus vd Heikki Malinen menar att det mest optimala är att kraftverket ligger nära produktionsanläggningen där elen används, vilket i det här fallet motiverar placeringen i Torneå.

”Ska Europa klara utsläppsmålen måste industrins utsläpp reduceras kraftigt ned mot nettonoll, något som förutsätter stora mängder fossilfri el.”, säger Fortums vd Markus Rauramo.

Så där har vi pudelns kärna: här ska skaffas fram fossilfri el som står sig väl i konkurrensen och ger bra profit varje dag i veckan. Elbehovet kommer också att öka i framtiden spår Rauramo, och därför vill man dessutom kartlägga möjligheterna för sätta upp de små modulära kärnkraftverken i hela Norden. Den förutspådda dramatiska ökningen av elbehovet måste man nog också se i förhållande till en lyckad konkurrenssituation – knappast tänker sig vd:n att vanligt folk kommer behöver så väldigt mycket mer energi.

Säkerhet

Små kärnkraftverk som spottas fram på löpande bandet och placeras lite varstans, både nära fabriker där hundratals männsikor arbetar och i bostadsområden (SMR producerar billig fjärrvärme) känns inte som den säkraste hanteringen av en komplicerad teknik, även om den just nu torgförs som miljövänligt grön. Men vad spelar det för roll när det gäller profiten?

Man vill exempelvis skynda på och ”uppdatera” Finlands kärnkraftreglering och bland annat avskaffa restriktionerna med byggnadsförbud på fem kilometer runt kärnkraftverk för att kunna ställa upp de modulbyggda enheterna där man tycker det passar kapitalisterna bäst.

Och medan båd eföretagarna och politikerna är entusiastiska, är experterna lite mer skeptiska: avfallsproblemet är inte löst, och vind- och solenergi är billigare om man vill vara fossilfri. Riskerna med själva driften nämner dock inte heller de sakkunniga. Nej, det handlar ju bara om vanliga arbetande människor.

2 tankar på “Modulbyggda minikärnkraftverk – framtidens melodi för kapitalet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.