Den sista franska soldaten har lämnat Niger – men vad händer nu?

UTRIKES Efter kuppen i somras har situationen i Niger sakta men säkert stabiliserats och hoten om intervention från bland annat Nigeria har lagt sig. Samtidigt har den sista franska soldaten nu lämnat landet och vad som väntar i framtiden är allt annat än tydligt.

Den uppenbara förloraren efter kuppen i Niger den 26 juli i år har varit Frankrike, som förlorat ännu ett fotfäste i Sahel-regionen. Fredagen innan julafton lämnade den sista franska soldaten landet och även den franska ambassaden i landet är stängd. Kvar är dock både tyska och amerikanska soldater, vilka håller en låg profil medan närmanden sker till Ryssland. I bakgrunden finns också Kina, vars arbete på Afrikas längsta oljepipeline fortsätter.

Mer eller mindre samtidigt som Frankrikes tillbakadragande fullbordades var den tyska försvarsministern Boris Pistorius på plats i Nigers huvudstad Niamey för att erbjuda den nya regimen en fortsättning på de gamla avtalen. Direkt efter kuppen var dock tongångarna andra och man bröt allt samarbete och stoppade allt bistånd till landet. Även 1 300 amerikanska soldater finns kvar i landet och man har fortfarande kvar en drönarbas.

Sedan kuppen har dock Ryssland kommit att spela en allt större roll och nyligen besökte den ryska vice försvarsministern Junus-bek Jevkurov Niger, där man skrev under en hemlig överenskommelse. Ryssland har också knutit täta kontakter med Burkina Faso, där man bland annat lovat att bygga ett kärnkraftverk och bidra till landets sjukvård.

Medan stormaktspelet intensifieras och borgerligheten i Niger navigerar mellan Ryssland, Tyskland och USA så fortsätter Kina lugnt att i bakgrunden stärka de ekonomiska banden med landet – bygget av Afrikas längsta oljepipeline fortsätter som planerat, något som kommer att spela en stor ekonomisk roll för Niger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.