EU:s migrationspakt – hårdare för flyktingar att komma in i Europa

INRIKES EU:s migrationspakt är klar efter intensiva förhandlingar. Man har enats om en rad olika regler och lagar gällande migration in till EU, och pakten beskrivs samfällt som en historisk succé av både moderater och socialdemokrater.

Det handlar i klartext om att få färre flyktingar till Europa, snabba upp asylprocessen med fler nej, och få fler att återvända. Vad som lyfts som centrala punkter  är att människor som kommer från länder som vanligen inte ger rätt till asyl ska hållas kvar vid EU:s gränser i de EU-länder som ligger vid Medelhavet. Där ska de snabb-processas, vilket förmodligen leder till avvisning. Länderna som tar emot de asylsökande ska kontrollera alla anländande hårdare och effektivare – inte bara flyktingar. Detta för att kunna hitta eftersökta terrorister och brottslingar, sägs det. För att detta ska kunna ske ska nya förvaringsläger byggas. 

Och om det sker oförutsedda krisartade händelser sägs det att alla länder ska delta i mottagandet – utom de som köper sig fria, naturligtvis. Den nuvarande flyktingsituationen räknas därmed som ”normal” och inte krisartad, oaktat att hundratals dör på Medelhavet i försöken att nå Europa.

Vad det handlar om är alltså att ge länderna vid EU:s yttre gräns verktyg för att avvisa fler, avvisa dem snabbare och inte behöva bekymra sig om dem i asylprocesser som drar ut på tiden eller ägna sig åt försök att få dem att återvända till den misär de lämnat – försök som förstås riskerar att misslyckas. 

Det finns också ett brett politiskt samförstånd om den hårdare flyktingpolitiken. Förutom regeringen är också Centerpartiet med på båten (med lite kritiska kommentarer), och Socialdemokraterna slösar med lovorden. Socialdemokratiska EU-kommisionären Ylva Johansson kallar exempelvis pakten för en historisk framgång och socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har nyligen uttalat sig om att den strama migrationspolitiken ligger fast vid ett maktskifte.

”Det är en självklarhet. Den kommer behöva ligga fast under väldigt lång tid framöver”, menar hon. Hennes uppfattning är att S ocialdemokraterna rycktes med under flyktingvågen 2015, och till följd av ”samhällsklimatet” var alldeles för tillåtande – det är det slut med nu.  Miljöpartiet kanske inte heller kan få delta i en eventuell ny S-regering i framtiden, passar hon också på att säga – och visst, alla vet ju hur ledsamt det blev att få dem med på den flyktingfientliga kursen.

Idag säger man från Miljöpartiet att man inte kommer att ställa sig bakom flyktingöverenskommelsen, men man har anledning att fråga sig om ställningstagandet håller ifall det blir fråga om att få vara med i en regering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.