PFAS-drabbade i Blekinge kämpade sig till skadestånd

MILJÖ I Kallinge i Blekinge upptäckes för tio är sedan mycket höga halter av PFAS – de farliga ”evighetskemikalierna” – i dricksvattnet. När invånarna testades fann tusentals av dem hade kraftigt förhöjda värden av ämnena i blodet.

PFAS är förkortningen för  poly- och perfluorerade alkylsubstanser, som finns i exempelvis brandsläckningsskum, kosmetika, hudvårdsprodukter, textilier och stekpannor. PFAS-ämnen är mycket långlivade och praktiskt taget onedbrytbara, och de finns idag såväl i naturen som i vårt dricksvatten och i oss människor. Studier visar på ett ämnena ger en påverkan på immunsystemet och man misstänker att de är cancerframkallande. De har också visats vara fertilitetsstörande. 

Invånarna i Kallinge exponerades för PFAS i en extremt hög grad. Den tillåtna halten PFAS i dricksvatten är för tillfället 90 nanogram per liter, men från 2026 börjar det nya, betydligt lägre, gränsvärdet på 4 nanogram att gälla. När PFAS upptäcktes i Kallinge låg det på skyhöga 10 380 nanogram per liter dricksvatten.

– Det här är Sveriges största miljöskandal genom tiderna, anser Mattias Öberg, toxikolog på Karolinska Institutet, som länge forskat om PFAS. 

Militärens brandskum sprider PFAS

Det är brandskum från brandövningar på flygflottiljen F17 som förorenat vattentäkten i Kallinge. Försvarsmakten ska ha använt brandskummet sedan mitten av 80-talet, och har bland annat råkat i konflikt med Aktion Rädda Vättern, när man ville dränera ett PFAS-förorenat område till Vättern för att kunna utöka användningen av Karlsborgs flygplats. Den striden pågår fortfarande.

Invånarna i Kallinge stämde Ronneby Miljöteknik, och fick i Tingsrätten rätt till skadestånd från Ronneby kommun. Detta revs upp av Hovrätten, men i sista instans bekräftar nu Högsta domstolen rätten till skadestånd.

Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen menar att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så allvarliga fysisk försämring att de lider av ett fysiskt defekttillstånd som är en personskada och något man ska få skadestånd för.

– Rättvisa får man inte, det skapar man. Och det har vi gjort. Tio års kamp är över, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.