Bolånetaket ska höjas – men varför?

INRIKES Bolånetaket är den gräns för belåning som du får ha på din bostad. Den infördes 2010 och innebar att man som mest får ha ett bolån som motsvarar 85 procent av bostadens värde. Nu vill regeringen ändra det och höja bolånetaket till 90 procent.

Bostadsmarknaden har bromsat in rejält i och med att inflationen slagit hårt mot vanliga människors ekonomi och räntorna har rusat iväg. Färre har velat – eller kunnat – köpa bostäder. Även om bankerna gör kortsiktiga rekordvinster på de höga räntorna finns det också långsiktiga risker för dem när färre tar nya bostadslån. I takt med att lånen betalas av och inte ersätts med nya minskar helt enkelt bankernas underlag för att ta ut räntor.

Samtidigt innebär bostadsmarknadens inbromsning att byggandet halverats. Det får naturligtvis stora konsekvenser för byggmonopolen, som ser en minskad orderingång när efterfrågan på bostäder minskar (att tiotusentals byggjobbare blir arbetslösa bekommer dem inte). 

För att blåsa liv i bostadsmarknaden och därigenom säkra ett underlag för fortsatta profiter för både banker och byggmonopol vill därför regeringen höja bolånetaket. Det ska bli enklare att ta mer lån och ”etablera sig på bostadsmarknaden”, som de så vackert uttrycker det, och allting ska ske på det arbetande folkets bekostnad, som nu får friheten att skuldsätta sig ännu mer för att få en bostad!

Kapitalismen visar här sin omvända logik som sätter människan bakom monopolen och för att säkra storföretagens profit offrar man vanligt folks säkerhet. En mänsklig logik skulle istället ifrågasätta ockerpriserna på bostäderna och varför det egentligen är rimligt att man måste skuldsätta sig med miljonbelopp bara för att ha någonstans att bo – men om det hände så vore inte politikerna politiker och kapitalismen ingen kapitalism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.