FACKLIGT I onsdags gick tusentals läkare i Storbritannien ut i en strejk som är planerad för sex dagar framåt. Det blir därmed den längsta läkarstrejken i landets historia och bakgrunden är en löneminskning med en fjärdedel sedan 2008 för de yngsta läkarna.
Det är inte alla läkare som nu går ut i strejk, utan bara så kallade junior doctors. Dessa arbetar på sjukhusen men är i slutet av sin utbildning och de utgör ryggraden i den brittiska sjukvården. När nu tusentals av dessa läkare går ut i strejk stannar alla delar av sjukvården, utom de akuta, upp.
Sedan 2008 har bland annat inflation underminerad de unga läkarnas löner, som minskat med omkring en fjärdedel. Samtidigt är arbetsbördan högre än någonsin, betonar fackföreningen British Medical Association (BMA), som leder strejken. För att återgå till arbetet kräver läkarna en löneökning på 35 procent.
Att det går att kämpa och vinna har många brittiska arbetare visat under det senaste året, då landets arbetare mobiliserat till flera stora strejker. Bland annat järnvägsarbetarna vann löneökningar på upp till 15 procent genom sina strejker.