KLIMAT, MILJÖ En stor del av Barcelonaområdets vattenförsörjning kommer från en enorm reservoar för dricksvatten – men den håller idag på att torka ut. Endast 15 procent av jättedammens vatten finns kvar. ”Det är riktigt illa. Jag har varit meteorolog i 38 år och aldrig sett så många döda träd,” säger Tomas Molina, meteorolog på spanska kanal tre.
Dammen byggdes för 60 år sedan under Franco-regimen och har varit ett turistmål dit man kom för att paddla över och titta ned på översvämmade byggnader, men nu kommer folk för att titta på torkan och det nya ökenlandskapet.
Tomas Molina menar att det idag behövs både teknisk utveckling och resurser för att bygga avsaltningsanläggningar som kan förse området med drickbart vatten från havet. Just nu försöker man spara in så mycket vatten man kan – fontänerna i staden är torrlagda och på gymmen får man strunta i att duscha.
Men det är värre än så. Ifjol ledde torkan till stora skogsbränder och vattenbristen har orsakat konflikter om vattnet mellan olika regioner. Samtidigt protesterar bönderna mot vattenransonering. Att hantera problemen efter att de uppstått är alltså svårt, men både för att klara av detta och för att verkligen ta tag i klimatförändringarna som orsakat vattenbristen krävs planering och genomtänkta forskningsinsatser.