Fisk, tångflugor och kapitalism

MILJÖ, VETENSKAP  Att fisk är nyttigt vet alla – men konsekvenserna av vilken fisk vi äter är stora, både för vår hälsa, vår miljö och för hur människor drabbas i andra länder.

Att äta vildfångad lax och andra feta havsfiskar låter lyxigt och kan vara dyrt, men medför ett rejält intag av miljögifterna dioxin och PCB som bör undvikas av barn, ungdomar, ammande, gravida och även av den kvinna som vill bli gravid någon gång i framtiden – de kan äta sådan fisk ett par gånger om året, medan andra kan njuta en gång i veckan (fast det kanske inte känns så trevligt när man vet vad man får i sig)

Odlad fisk medför andra problem – bland annat för miljön eftersom fiskarna matas med fiskmjöl och importerad soja, något som leder till både överfiske och nedhuggen regnskog till förmån för sojaodlingar. Trålningen efter foderfisk i havet leder till tämligen skrämmande konsekvenser, när exempelvis vissa fiskarter hotar att försvinna från Östersjön eftersom över 90 procent av all fisk som fångas där används som foder i fiskodlingar. Vilken skada ekosystemen drabbas av i längden kan vi ju gissa.

Dessutom töms på annat håll i världen hav där fisken skulle behövas som människomat för att minska svält och undernäring. Istället blir den fiskmjöl som laxarna matas med i exempelvis norska fiskodlingar. Den mängd fisk som hämtades från västra Afrikas kust och levererades till norsk laxodling år 2020 hade räckt till ett mellan 2,5 miljoner och 4 miljoner människor i området med fisk för ett år.

Det är en sorglig situation där ansvaret inte kan läggas på den enskilda människan vid fiskdisken i affären – konsumenten bestämmer varken utbudet, sin egen ekonomi eller hur svåråtkomlig grundläggande informationen om maten är.

Därför är det bra att forskningen ger oss nya möjligheter: I sin avhandling har Niklas Warwas, doktorand vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, undersökt hur odlade fiskar skulle kunna utfodras med larver från tångflugan och med marin jäst, som båda kan odlas på en lång rad olika organiska material. Det nya fodret också kan minska energiåtgången i fodertillverkningen, och laxen verkade dessutom gilla maten – som vidare stärker fiskens immunsystem och skyddar den mot sjukdomar, säger han i ett pressmeddelande.

I det kapitalistiska samhället handlar det förstås till sist om den vinst man kan göra på en produkt – så det återstår väl bara att se om kapitalisterna nappar på det nya betet eller om det är billigare att låta folk svälta i tredje världen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.