Honung eller rissirap – vad är det kapitalismen säljer till oss?

INRIKES, MILJÖ Det blir allt svårare för svenska biodlare att livnära sig – och ett problem bland andra är importerad billig honung. Hälften av honungen som säljs i Sverige kommer från andra länder, och vi vet ofta inte varifrån. Märkningen är otydlig, berättar Richard Johansson som är rådgivare på Sveriges Biodlares Riksförbund.

”Märkningen blandning av EU och icke EU-honung betyder ju egentligen bara att honungen inte är från månen,” säger han och påpekar att mycket av den honung som säljs är förfalskad. Den kan vara utspädd med exempelvis rissirap, som gör att den blir billigare att producera. Blandningen sker i industriell skala och resultatet säljs som vanlig honung. 

Om det hundratal företag som producerar det mesta av den svenska honungen skulle tvinga lägga ner, så blir det stora konsekvenser – inte bara för vad vi köper och äter, utan också för det ekologiska systemet, där bina är viktiga pollinatörer, menar Johansson.

Tonvikten ligger som vanligt på hur konsumenterna ska rädda en svår situation. Dagens Industri uppmanar exempelvis till köp av dyr svensk kvalitet för att rädda både biodlarna och den svenska ekologin.  

Men konsumenterna kan inte lösa ett internationellt kapitalistiskt problem. De pollinerande insekterna blir färre överallt och ekosystemen tar skada globalt, med hotande kriser för livsmedelsförsörjningen som följd. De biodlare som fortsätter med en ekologiskt och näringsmässigt hög standard konkurreras ut, inte bara i Sverige utan över hela världen, av en storindustri med profiten som främsta riktlinje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.