MILJÖ Larmen om de farliga evighetskemikalierna PFAS (per- och polyfluoroalkylsubstanser) fortsätter. Nu visar en ny analys att koncentrationen av PFAS även i Stockholms kommunala vatten är oroväckande höga.
Patrik Marusik, produktchef på Bluewater som ligger bakom den nya analysen av Stockholmsvattnet, är oroad över situationen: ”Svenskarna har kanske blivit lite bortskämda i tron att vattnet de dricker skulle vara rent och hälsosamt.” Frågan är väl om det är bortskämdhet att ha förväntningar på rent vatten i kranen – kanske är det istället ett uttryck för naivitet att vi tror att den kapitalistiska staten ska ganatera det?
Hur farligt PFAS är visas i en avhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som undersökte hur mycket av dessa ämnen ungdomar i olika länder har i kroppen. Här kunde man se att redan små mängder, även mindre än ett nanogram, kan leda till att koncentrationer, och att bland annat svenska ungdomar är mer utsatta än ungdomar i låginkomstländer. Idag är det tillåtet med halter på upp till 90 nanogram per liter, men gränserna ska sänkas till fyra nanogram per liter från år 2026. Inte tillräckligt, verkar det…
Förutom att PFAS inte bryts ned i naturen och alltså utgör en varaktig, farlig förorening har ämnena också kopplats till nedsatt immunförsvar, leverpåverkan, höjda kolesterolnivåer, en ökad risk för olika cancerformer samt infertilitet.