Intervju med Winnie Lykke – andranamnet på SKP:s valsedel

EU-VAL, PARTIET Igår startade förtidsröstningen i Sverige, och vad passar väl bättre då än att publicera en intervju med SKP:s andra namn på EU-valslistan: Winnie Lykke.

Riktpunkt börjar med satt fråga om EU, som är kapitalisternas alliansSKP är emot EU, mot kapitalism och krig, som det står i valplattformen. Vilken funktion fyller då SKP:s valdeltagande och vad vill du åstadkomma med att stå på partiets lista?

Winnie: SKPs valdeltagande har samma funktion som i alla andra val i Sverige, vara sig det gäller kommuner, regioner, riksdag eller för den delen facket. Man gör sin röst hörd genom att delta i valet, att rösta på SKP är ett sätt att markera sitt motstånd till Sveriges medlemskap i EU och till EU över lag. SKPs valdeltagande ger EU-motståndare någon att rösta på, ett alternativ som inte vill reformera EU utan vill avskaffa detta kapitalens maktapparat.

Det som jag vill åstadkomma med att stå på listan är att ge folk som är EU-motståndare ett alternativ för att tillkännage sitt motstånd och inte bara stanna hemma.

Vissa av de andra små partierna som är mot EU har valt att bojkotta valet, det anser jag som en brist på politiskt tänkande. Det är ju redan ett lågt valdeltagande i EU-valet, så bojkottarna hamnar bara i samma hög som andra soffliggare!

Vänsterpartiet är naiva i sin tro att de kan förändra EU inifrån

Riktpunkt: Tycker du det är någon skillnad mellan att ställa upp i ett svenskt riksdagsval och i EU-valet – har du andra förhoppningar på vad deltagandet kan ge?

Winnie: Enligt min mening är det i dagsläget ingen stor skillnad mellan riksdagsval och EU-val, vad det handlar om är att göra sin åsikt hörd, att dela ut flygblad, skriva artiklar mm. Varken EU eller riksdagen kan reformeras till att tjäna arbetarklassen och därmed folkets intressen – lagar i ett kapitalistiskt samhälle kommer alltid att tjäna kapitalets intressen, för profitmaximering på vanliga människors bekostnad.

Riktpunkt: Vad tänker du om Vänsterpartiet som ställer upp i EU-valet, med motiveringen att man vill förändra EU inifrån? Är det möjligt att åstadkomma en förändring genom att hamna i Europaparlamentet?

Winnie: Jag anser det naivt att tro att man kan få igenom varaktiga väsentliga förändringar, EU är och förblir kapitalets instrument. Vi har sett tydligt att varje gång man vill harmonisera lagar mellan olika medlemsländer, så blir det aldrig till folkets fördel. Det blir aldrig högsta gemensamma nämnare utan det blir den minsta och sämsta – det har vi bl.a. sett vad gäller arbetsmarknadslagar och miljölagar: t.ex. finns KRAV-märkningen i Sverige KRAV, och den är bättre än EUs gemensamma ekologimärkning,

Det påminner mig om kampen i mitt gamla hemland Danmark. Där bildade man 1972, när Danmark gick med i det som då hette EF, en folkrörelse mot EF som senare blev ett parti man kunde rösta på. Det började som motstånd men fick inte riktigt någon stor effekt och höll sig inom ramen för kapitalismen.

Riktpunkt: Om du inte tror att kapitalismen och dess allianser är mottagliga för reformer, hur tänker du dig att du skulle agera om du ändå blev invald i Europaparlamentet? Hur skulle din plats användas för att förbättra det arbetande folkets situation?

Winnie: Min plats skulle användas för att få bättre vetskap/kännedom om vad som händer i EU och därmed kunna sprida kunskap och försöka bilda opinion. Som det är nu antas det hela tiden direktiv och lagar konstant som vi inte känner till. Jag vill medvetengöra folket!

Freden är det viktigaste – kriget är förakt för liv

Riktpunkt: De europeiska länderna i EU är djupt involverade både i kriget i Ukraina och i Israels krig mot palestinierna. Det är skeenden som verkligen visar risken för  generella, imperialistiska krig och de berör hela världen, inte bara Europa. Hur tycker du att vi måste agera för att eliminera den risken?

Winnie: Jag tycker vi också i detta ska agera aktivt och utåtriktat dels med att sprida information om fakta, dels genom att vara med i stora folkrörelser, som nu senast vårt deltagande i nätverket Stoppa Israel! Där anslöt vi oss tillsammans med 65 övriga organisationer, vi ställde upp med demonstrationsvakter, samt talare som kunde framföra vår politik, och dessutom flera olika banderoller – på så sätt visar vi att vi är en del av kampen, att man kan lita på vår lojalitet. Det ger förtroende och öppnar en liten bit av vägen vidare fram – på vägen mot revolutionen och avskaffandet av kapitalismen och med det avskaffande av både krig  och EU.

Riktpunkt: Vilka andra frågor vill du främst lyfta i valkampanjen, och varför väljer du just dem?

Winnie: Just nu tycker jag faktiskt att krigen är de viktigaste frågorna och det är dem jag vill lyfta – krig är förakt för liv och det imperialistiska hotet om krig måste krossas för gott. Jag har alltid varit fredsaktivist, det är en del av mitt DNA. Det beror nog bl.a. på att min familj i Danmark, där jag växte upp, har varit personligt berörd av nazismens grymheter i koncentrationslägren.

Det som i dag kallas EU upprättades ju redan precis efter andra världskriget, som en handelsunion mellan vissa europeiska länder. Man sa till folk att syftet var att se till att skapa varaktig fred i världen. Men sedan visade det sig att alla högerkrafter i Europa hade en mer eller mindre dold dagordning om att skapa ”Europas Förenade Stater” med gemensam valuta och gemensam militär i en Europahär.

EU-harmonisering går mest ut på att införa sämst möjliga gemensamma direktiv, det gäller både handikappområdet, det fackliga avtalssystemet, miljöfrågorna och allt som har med det kvinnopolitiska att göra.

I det större perspektivet handlar ju kampen om att skapa ett socialistiskt samhälle – och på vägen dit är det vår uppgift som kommunister att påvisa att en annan värld är möjlig och nödvändig.

I övrigt kan jag känna att jag har en bred erfarenhet och tar tag i det som kommer i min väg, helt enkelt. ag är en 65 år gammal kvinna, som är rullstolsburen på grund av MS. Dessutom har jag jobbat som offentligt anställd förskollärare och varit aktiv i facket. På min fritid har Jag ägnad mycket kraft år solidaritetsarbetet i olika organisationer, så jag har mycket att dra nytta av i kampen.

Riktpunkt: Dina erfarenheter från kampanjen hittills – vad har du upplevt som positivt/negativt?

Winnie: Det är ju alltid positivt att gå ut på gatan med en kampanj, att dela ut flygblad betyder politisk debatt med folk man träffar på gatan, det ger oss bra feedback på vad som rör sig i folks tankar. Början på valkampanjen i Malmö ackompanjerade av alla protester mot Israels pågående folkmord i Palestina – i  Malmö det varit flera demonstrationer i veckan ända sedan 7/10 2023 – och förra veckan ägde de två stora manifestationerna mot ESC rum. Nu har folk fått upp ögonen lite mer för att ESC är ett politiskt event anordnat av kapitalet – uteslutande med vinsten som mål.

Annars kan det ibland bli lite uppförsbacke att kampanja för just EU-politik, folk pratar i många fall inte helst så mycket om det, de tycker det är något som händer långt borta ifrån oss och vi har ändå inte har mycket att säga till om.

Än så länge har vi några veckor kvar till valet och ju närmare vi kommer valdagen, ju mer uppmärksamhet från allmänheten kommer valet att få. I SKP Malmö-Lund har vi planerat olika kampanjdagar dels i Malmö och  dels på lite andra orter i Skåne – det  ser jag jättemycket fram emot.

Winnie avslutar med ett slagord som hon tycker sammanfattar hennes valarbete: FÖR FRED OCH SOCIALISM, MOT NATOs MILITÄR

En tanke på “Intervju med Winnie Lykke – andranamnet på SKP:s valsedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.