Den utomparlamentariska kampen mot ett Värdlandsavtal med NATO

När alla borgerliga partier och SD välkomnar ett Samförståndsavtal med NATO, när delar av SAP, som i Göteborg, Skåne och Stockholm slits mellan mot och för eller vill skjuta upp riksdagsbehandlingen, och när Vänsterpartiets röster inte räcker för att fälla ett Värdlandsavtal återstår bara den utomparlamentariska kampen. Den kom i gång under hösten 2014 när allmänheten började förstå vad som var på gång. Den borgerliga regeringen hade, med socialdemokraternas gillande, låtit Överbefälhavaren underteckna ett Samförståndsavtal med NATO under sina sista andetag i september 2014. Ett och ett halvt år senare, nu, i april 2016, kallades dåvarande utrikesministern Carl Bildt till Konstitutionsutskottet för utfrågning om varför hans regering inte brett hade informerat svenska folket om ett sådant ödesdigert avtal. Hans svar faller under sekretessbestämmelserna. Inget har rapporterats.

Sveriges Kommunistiska Parti påbörjade hösten 2014 en kampanj mot NATO som fortgår. I både flygblad och broschyr kommenteras även Värdlandsavtalet. Så sent som 24 april delade till exempel kamrater från mellansvenska distriktet ut flygbladet i Örebro.

I november bildades i Stockholm Aktionsgruppen mot NATO av enskilda personer som alla har aktivisterfarenhet i bagaget. En namninsamling mot Värdlandsavtalet och NATO startades som har spritt sig över hela Sverige. I maj kommer vi att få veta hur många tiotusentals namn som blev resultatet. Genom SIFO-undersökningen, på uppdrag av aktionsgruppen, vet vi att en majoritet av den svenska opinionen avvisar det nya NATO-avtalet. Det är en minoritet som känner till avtalet, men när folk informeras om avtalets innehåll är nej-sidan 57 % mot ja-sidans 27 %. Till allmänhetens upplysning om att det planerade avtalet innebär ett nytt steg mot NATO-medlemskap har även de publikationer bidragit som några vidsynta politiker, pensionerade ambassadörer och militärer har gett ut.

Den 22 mars överlämnade regeringen sin proposition om avtalet till riksdagen. På Mynttorget utanför var Aktionsgruppen mot NATO samlad till protester. Stig Henriksson (V) i Försvarsutskottet kom ut en stund och sade: I dag fick vi propositionen, men inte heller idag har avtalet diskuterats.

Stockholms aktionsgrupp har tidigare bjudit in motsvarande basgrupper från andra platser i landet som Göteborg, Västerås, Enköping, Uppsala, Malmö, Lund, Blekinge, Gotland med flera. Namninsamlingen fortsätter till 15 maj. Därefter samlas listorna in för räkning. Ansökan har ställts till UD att få lämna över listorna till utrikesministern. Riksdagsdebatten och röstning är fastställd till 25 maj. Fram till det datumet vandrar kvinnor från olika organisationer dagligen med protestplakat fram och tillbaka på Riksgatan, mellan riksdagens båda byggnader. Sandwichplakaten som går från hand till hand hämtas och lämnas i Klara kyrka.

Lördagen den 21 maj klockan 15 kommer Sveriges olika aktionsgruppers manifestation mot Värdlandsavtalet äga rum på Sergels torg. Manifestationen föregås av ett riksmöte för det fortsatta arbetet under förmiddagen.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.