I flera artiklar har jag tagit upp den strid som råder om våra sjukhus i Västernorrlands och dess vara eller inte vara.
Ett flertal förslag om den ena nedläggningen efter den andra av olika vårdavdelningar har ventilerats. Men folkens kamp har stoppat de mest hårresande förslagen.
Nu var frågan uppe än en gång i Västernorlands landstingsstyrelse 7 april och följande kan rapporteras:
Landstingsstyrelsen gick på finansutskottets förslag och röstade för en flytt av rehabmedicin från Härnösand till Sundsvall och att den akuta ortopedin flyttas från Sollefteå till Örnsköldsvik.
De liggande förslagen från finansutskottet var att flytta den rehabiliteringsmedicinska verksamheten i Härnösand till Sundsvalls sjukhus samt att flytta den akuta ortopediverksamheten från Sollefteå till Örnsköldsviks sjukhus och inrätta en avdelning för planerade ortopediska operationer i Sollefteå.
Sossarna fick hedervärt motstånd från egna led,vissa följer sitt samvete…
Det var i frågan om ortopedin som Linnea Stenklyft (S) bjöd på sammanträdets största överraskning då hon röstade emot sitt eget parti. Till följd av partiets linje valde hon att avgå som vice ordförande för landstingsstyrelsen. Även Åsa Sjödén (S) från Sollefteå röstade emot.Med tio röster för och fyra emot var det ändå en bred majoritet som röstade igenom förslaget.
Och i frågan om rehabcentrum var den ännu bredare – tolv för och tre emot.
Linnea Stenklyft (S), hoppar av. Hon har lämnat in en avsägelse och lämnar sitt uppdrag som landstingsstyrelsens vice ordförande
– Jag måste följa mitt samvete, ha min heder i behåll därför kan jag inte fortsätta, säger hon till allehanda.se.
Beslutet i landstingsstyrelsen blev, som väntat, att inrätta ett centrum för elektiv,dvs i förväg utvald planerad ortopedi i Sollefteå. Samtidigt plockas den akuta ortopedin bort. Det är det som Stenklyft inte kan stå bakom.
-Jag trodde verkligen på nystarten och har verkligen försökt. Men med det här beslutet tycker jag inte att man försökt utreda alla möjligheter. Om man verkligen tittat på alla möjligheter och ändå kommit fram till det här förslaget så hade jag kunnat stå bakom det. Men inte som det är nu, säger hon till allehanda.se.
Avgörande beslut i ärendena tas vid landstingsfullmäktige den 27–28 april.
I Sollefteå befarar personalen att hela sjukhuset raseras på siktom man plockar bort den akuta ortopedin. Tar man bort en del så påverkas andra och i förlängningen menar personalen själva att det hotar hela akutkirurgin och BB/Förlossningen.
– Ett litet sjukhus, och Sollefteå sjukhus är ett relativt litet sjukhus är mycket känsligare för förändringar. Konsekvenserna blir större även vid små förändringar, säger Stenklyft.
Hon har om och om igen försökt få sitt eget parti att föreslå att akutortopedin blir kvar i vart fall under veckodagarna. Men hon har inte fått med sig någon annan.
Mötet med landstingsstyrelsen på torsdagen blev dramatiskt. Linnea Stenklyft och partikollegan Åsa Sjödén, båda från Sollefteå kommun, gick emot sitt eget parti och röstade i stället med Vänstern. Deras förslag, som röstades ner, gick ut på att förelaget skulle återremitteras för att ytterligare utreda hur en enhet med elektiv ortopedi i Sollefteå kan kombineras med fortsatt akut ortopediverksamhet under hela eller delar av dygnet. I andra hand ville Vänstern att landstingsdirektören skulle få i uppdrag att utreda hur akut ortopediverksamet under dagtid ska kunna bedrivas i Sollefteå.
Att två socialdemokratiska ledamöter inte bara går emot sitt eget parti utan dessutom röstar med ett annat parti tillhör inte vanligheterna. En konsekvens av handlandet är att Stenklyft direkt efter mötet lämnade in sin avsägelse.
– Som näst högst politiker i landstingsstyrelsen kan jag inte stanna kvar om jag inte står bakom majoriteten och ordföranden Erik Lövgren, det är ju jag som vice ordförande som går in om ordföranden är borta, säger hon.
Den nystart det beslutades om efter turbulensen i höstas tycker inte Linnea Stenklyft att det blev så mycket av med.
– Jag tycker fortfarande att man går mycket efter de förslag som tjänstemännen redan lagt fram, säger hon.
Internt har inte Linnea Stenklyft gjort någon hemlighet om vad hon tycker och det har inte gjort henne populär överallt.
– Vi har haft olika syn på det politiska hantverket, till exempel hur man når delaktighet, tar fram underlag och ger möjlighet till inflytande. Som politiker är man också ledare och vi har haft olika syn på ledarskap. Man kan väl säga att det varit ett tufft samtalsläge emellanåt, säger hon.
Avsägelsen innebär också att Stenklyft säger nej till en fortsatt karriär som landstingspolitiker. Däremot kommer hon att fortsätta i landstingsfullmäktige. Det är ett förtroendeuppdrag som man får av väljarna. Platserna i nämnder och styrelser däremot fördelar partiet.
– Det känns konstigt, det här har varit mitt liv i tio år. Men när jag nu väljer att kliva av så vill jag att det sker med heder och respekt, säger hon.
Intellektuell härdsmälta?
Naturligtvis låter kritiken mot Stenklyft inte vänta på sig, sossarnas vice ordförande i partidistriktet Roger Johansson, är skarpt kritisk till att Linnéa Stenklyft (S) och Åsa Sjödén (S) gick emot den egna partilinjen i Landstingsstyrelsen på torsdagen.
Han liknar det vid en intellektuell härdsmälta, att på det viset gå mot partilinjen, men frågan är vars den härdsmältan sitter. Ja det finns en del människor jag pratat med som menar att den politiker som inte lyssnar på folket i såna här frågor borde sättas i fängsligt förvar.
Vi kommunister applåderar i alla fall Stenklyft och Sjödéns ställningstagande, folkens kamp är folkens hopp!
Mats Hedell