Utebliven intervju med AFP (Agence France- Presse)

Sveriges Kommunistiska Parti- SKP blev uppringt av Ivan Couronne, journalist på AFP, för att deltaga i ett program i fransk television angående vårt partis syn på monarkin med anledning av prinsessbröllopet. Vi tackade ja och ställde in oss på ett möte i SKP Stockholms distrikts partilokal i Skarpnäck. Två dagar senare och några timmar innan vi skulle träffas för en intervju, ringde Ivan till mig och ursäktade sig för att de var tvungna att ställa in vårt möte. Jag frågade honom om det var av någon speciell anledning som de valde att inte bidra med vår syn på saken. Ivan medgav då utan att ha samtalat med oss i ärendet att ”de” (ägarna) inte ville politisera sitt program som därigenom skulle bli bredare.

Vi kommunister är vana vid att inte få deltaga i samhällsdebatten och blev därför inte särskilt uppbragda över att intervjun inställdes. Vi väljer därför att i korthet publicera en fingerad intervju i egen regi.

– Vilken är SKP:s syn på monarkin?

SKP anser att monarkin måste avskaffas och ersättas med en republik. I sinom tid med en demokratisk och socialistisk folkrepublik.

Kapitalismen förutsätter liksom alla tidigare samhällssystem ett klassamhälle. Sverige har dessutom, i likhet med några andra nationer lyckats med konststycket att införliva monarkin- symbolen för envälde i sitt statsskick- i den ”borgerliga demokratin”. Detta är oförenligt med SKP:s övertygelse om hur ett demokratiskt och jämlikt samhälle ska vara konstruerat.

”I Sverige är alla lika inför lagen”. Detta gäller dock inte monarken, vilken står ovanför all jurisdiktion och således inte kan åtalas. Jämlikheten omöjliggörs av en enda person- den som innehar det högsta nationella ämbetet.

I en monarki förutbestäms ämbete och position utifrån börd. I stället för utbildning, talang, gåva, intresse och annat är monarkin uppbyggd på avel. Detta borde vara väsensfrämmande även för en s.k. borgerlig demokrati.

SKP anser att den franska revolutionen år 1789 under parollen frihet, jämlikhet och broderskap var ett historiskt framsteg. Tyvärr exporterade Frankrike förlängningen av monarkin till Sverige i form av greve Bernadotte. Sedan dess och mer än 220 år senare lever och lider vi alltjämt med densamma. Någon verklig samhällsdebatt och information om monarkins för- och (framför allt) nackdelar och dess avskaffande har aldrig förekommit.

I Sverige har ett av världens största museer upphöjts till statsbildning. I kombination med kapitalismen blir ”demokratin” än mer tydlig att kunna betraktas som en anomali eller möjligen parodi.

Kjell Bygdén
Internationella Utskottet SKP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.