Die Linke och ELP:s kompromisser med de imperialistiska organisationerna

Den politiska skandal som har brutit ut efter Wikileaks avslöjande om det tyska ”vänster”- partiet, Die Linke, ”flaggskeppet” i det så kallade europeiska vänsterpartiet (ELP), visar än en gång gränserna för vissa politiska krafter, som verkar inom såväl ramen för systemet och i tjänst hos dess ledning.

Som uppenbarades: USA:s ambassadör i Tyskland informerade Washington via ett telegram om i sitt möte med Gregor Gysi, ordförande för den parlamentariska gruppen av den tyska ”vänstern” och försökte att blidka honom angående det krav som hans parti driver om en ”upplösningen av NATO”. Gysi påstås ha sagt att det skulle vara ”farligt” att begära Tyskland tillbakadragande från NATO, och inte vidmakthållit Die Linkes krav på dess ”upplösning”. Han tillade att det inte kunde inträffa under några omständigheter, eftersom upplösningen av den imperialistiska organisation skulle behöva USA:s, Storbritanniens och Frankrikes samtycke- något som inte är realistiskt.

Naturligtvis hävdar nu Gysi att ”han inte minns” sin exakta formulering och förminskar det till en felöversättning. Frågan har lett till en friktion inom den tyska ”vänstern”.

Även om vi accepterar att den amerikanske ambassadören missuppfattat en del av vad Gysi sagt, förändras inte det väsentliga i saken! Kärnan är att den tyska ”vänstern” är otydlig och rent allmänt för en ”upplösningen av NATO”, utan betoning på ett tillbakadragande av specifika länders deltagande i denna imperialistiska organisation. Formuleringen på ELP:s 3e kongress, där Synaspismos från Grekland deltog, var mycket lik ”ett krav för upplösning av NATO och uppmanar till ett internationellt samarbete i säkerhetsfrågor som överensstämmer med internationell rätt enligt principerna om ett reformerat och demokratiserat FN- system.”

Allt det ovan nämnda bekräftar på det mest kategoriska sätt att KKE:s Centralkommittés bedömning som i sitt senaste uttalande om det så kallade ”nya” NATO, bland annat konstaterade att ”När efterfrågan på upplösningen av NATO främjas av flera opportunistiska krafter utan att kombineras med kampen för ett tillbakadragande av våra länders deltagande i NATO låter det mer som en  bön från en präst än målet för kampen hos en rörelse.”

Dessutom har det visat hur rätt KKE hade när den förklarade att det så kallade ELP inte ifrågasätter det kapitalistiska systemet och de imperialistiska organisationerna. ELP:s hållning i förhållande till EU är väl känd, emedan det åtagit sig att tjänstgöra i dess konstitution och nu uppmanar till dess återupprättande, för ”rening” från ”profitörer” och ”nyliberalism”. Samtidigt har det visat hur harmlösa ELP:s ståndpunkter är i förhållande till den imperialistiska organisationen NATO- eftersom efterfrågan på ”upplösningen av NATO” inte kombineras med en förstärkning av den anti-imperialistiska kampen för återkallande av varje land från den. Härigenom förvirras den folkliga rörelsen och ”lugnar” imperialisterna och systemet.

Ändå verkar det som om de opportunistiska krafterna i ELP hyser en …. ”kärlek som inte vågar uttala sitt namn” i sin linje av kompromisser med systemet och de imperialistiska organisationerna EU och NATO. Problemet för dessa krafter är att folk inte skräder sina ord när de ser att de förlöjligas på detta sätt …

Elisaios Vagenas

Medlem av KKE:s Centralkommitté

ansvarig för den internationella avdelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.