”Kan man stå upp får man åka hem – det är den cyniska verkligheten”

På lördagen den 17 september hölls en manifestation i Malmö för gemensam välfärd. En av talarna var Per Björgell, tidigare överläkaren på akuten på Skånes universitetssjukhus, men som nyligen hoppade av i protest mot situationen inom vården.

– Antalet vårdplatser på de svenska sjukhusen har minskat från cirka 120 000 till 25 000 under de senaste 30 åren, trots större befolkning och fler äldre. Kan man stå upp får man åka hem – det är den cyniska verkligheten, sa Per Björgell.

Han konstaterade att av 50 i-länder är Sverige det som satsar minst på sjukvården i förhållande till bruttonationalprodukten.

Per Björgell berättade bland annat om unga jourläkare som gråter på morgonen när de fått ta hand om 40 patienter på en natt.

– Väntetiderna på akuten har blivit riktigt farliga – patienter hinner bli sjukare än vad de borde bli och kan till och med dö.

På fem år har akuten i Malmö fått 50 procent fler besökare, till årets siffra på cirka 85 000, utan resursförstärkning.

En annan talare var Per Nordlund, distriktsläkare och huvudskyddsombud inom primärvården.

Per Nordlund bedömde att skånsk primärvård behöver ytterligare en miljard kronor bara för att nå det svenska medelvärdet.

– Jag har heller aldrig haft så många arbetsmiljöärenden som nu. Samtidigt har vi fler vakanser än tidigare och fler hyrläkare, något som motverkar den kontinuitet patienterna efterfrågar.

Fakta: Nätverket Gemensam Välfärd

Nätverket för gemensam välfärd drivs av organisationer och enskilda som verkar för en utveckling och vitalisering av den gemensamma välfärden. Vi vill att sjukvård, skola, omsorg, el- och vattenförsörjning, post, telekom och kollektivtrafik ska ingå i en långsiktig samhällsplanering som grundar sig på jämlik och trygg tillgång, hög kvalitet, miljöhänsyn och rimliga arbetsvillkor. Vi vill leva i ett land och i en värld där välfärdstjänster betraktas som mänskliga rättigheter och inte som varor på en marknad!

Källa: gemensamvalfard.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.