Argentinas forna diktator Reynoldo Bignone dömd

Argentinas tidigare diktator Reynoldo Bignone dömdes den 29 december för ytterligare brott mot mänskligheten. Denna gång fick han 15 års fängelse för att ha upprättat ett hemligt tortyrcentrum på ett sjukhus under militärkuppen 1976. Diktatorn arrangerade på egen hand övertagandet av Posadas de Haedo- sjukhuset, beläget i Buenos Aires provinsen för 35 år sedan och var dessutom befäl över soldater i stridsvagnar och i helikoptrar på jakt efter personal med medicinsk kompetens vilka enligt rykten vårdade vänsterorienterade gerillasoldater.

Militären avskedade några läkare och sjuksköterskor medan man höll kvar vissa för förhör, däribland sjukhusets direktör. 11 medlemmar av sjukhusstaben försvann spårlöst. Reynoldo Bignones rättegång inkluderade 21 fall av kidnappningar och tortyrer samt två offer som mördades och fördes bort av en dödspatrull vilken i sin tur var under flygvapnets ledning. Bignone som var president för militärjuntan 1982 och 1983, avtjänar redan ett livstidslångt fängelsestraff för otaliga andra kidnappningar och tortyrer i Buenos Aires provinsen

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.